Създаване на незабравим видео криейтив: основни принципи

Създаване на незабравим видео криейтив: основни принципи

видео криейтив

Видео съдържанието играе все по-централна роля в дигиталния маркетинг. Независимо дали става въпрос за промоционално, образователно или просто забавен клип, създаването на ангажиращ и запомнящ се видео криейтив може да бъде предизвикателна задача. Днес ще разгледаме някои от основните принципи, които трябва да имате предвид, когато създавате видеоклипове. Така ще създавате видео съдържание, което не само предава вашето послание, но и оставя трайно впечатление у вашата аудитория.

1. Планирайте

Съществува популярна английска поговорка, която гласи: „Ако се провалите в планирането, значи планирате да се провалите.” Преди да направите каквото и да е във връзка със създаването на видео съдържание, направете задълбочено проучване, анализирайте и оформете своята стратегия. Ето някои важни етапи от предварителната подготовка, които препоръчваме да предприемете:

 • Разберете аудиторията си – нейните демографски особености, предпочитания и интереси.
 • Изберете социалните мрежи, за които ще създавате това съдържание. Проучете техническите изисквания.
 • Направете си стратегия и подробен план за няколко месеца напред.
 • Изберете ключовите показатели, спрямо които ще измервате ефективността на своето видео съдържание.

Ако се затруднявате в началните етапи, можете да се възползвате от възможностите, които предлага изкуствения интелект. Той е отличен вариант за задачи като брейнсторминг сесии или бързо тестване на концепции.

Не забравяйте да си поставите цели. Задайте си въпроса: „Какво искам да постигна с видеата си?” Все пак, ако не знаете накъде сте се запътили, няма как да разберете дали сте пристигнали!

2. Не разчитайте прекомерно на звука

Когато става дума за видео криейтив, много хора възприемат аудиото като интегрална и много важна част. Разбира се, добре е всяко видео да има говор, фонова музика или някакъв вид звукови ефекти, тъй като напълно безшумен клип вероятно би довел до незабавно отпадане на зрителите, които гледат с включен звук. Все пак не ви препоръчваме да разчитате твърде много на него. Проучванията сочат, че:

 • Около 85% от видеата във Facebook, 80% в LinkedIn и 40% в Instagram се гледат без звук;
 • Видеа в Twitter, които предават посланието си ефективно и без звук имат 1.8 по-голяма възвращаемост (ROI).

Това означава, че ако искате вашият видео криейтив да бъде максимално ефективно, е добре то да може да бъде разбрано и без помощта на звука. Дайте воля на творческото си аз и помислете как по друг начин можете да привлечете вниманието на потребителя. Можете да използвате похвати като стоп-кадър, анимации или ярки визуализации. Ако мислите, че това не е достатъчно, за да предадете посланието си, помислете за използването на субтитри. Друга възможност е да вмъкнете кратки надписи и визуални помощни средства (например стрелки, рамки около продуктите или други дизайн елементи), които да подчертаят важни части от него.

3. Дължината има значение

видео съдържание

В дигиталната сфера често се залага на рекламни похвати и материали, използвани в телевизията и печатните медии, което не е особено ефективно. Традиционните реклами разчитат на разгърнат разказ от около 30 секунди. Този подход обаче не отговаря на динамиката на интернет пространството.

Има две основни причини за това:

 • Интернет аудиторията е по-ангажирана и предпочита кратко съдържание, което може да бъде консумирано бързо;
 • Очакването за продължителност на видеото онлайн се различава значително от това по телевизията; например, 30-секундна реклама преди кратко видео изглежда несъразмерно дълга и може да отблъсне аудиторията.

В резултат, за ефективно въздействие в цифрова среда използвайте по-кратки и директни формати, които да приковават вниманието незабавно. При дългоформатното съдържание е ключово да заявите бранда си още в началото, за да достигнете и до хората, които ще отпаднат преди края.

4. Съобразете се с целите на кампанията си

За да може вашето видео съдържание да работи за вас, не е достатъчно само да вложите творчество в неговото създаване. Всеки елемент – от цветовата палитра, през сюжета до призива към действие – трябва да бъде съобразен с целите ви. А за да разберете дали стратегията ви работи, използвайте правилния показател, който да измери нейната ефективност.

Например, ако целите повишаване на трафика към сайта си, процентът хора, които са изгледали видеото до края едва ли ще ви даде нужната информация. Планирането на желаната реакция от аудиторията от самото начало гарантира синергия между творческия подход и маркетинговата стратегия. Така не само подобрявате потребителското изживяване, но и увеличавате шансовете за постигане на целите на кампанията.

5. Използвайте принципите на визуалните изкуства

Създаването на запомнящ се видео криейтив започва с разработването на увлекателен сценарий, който е сърцевината на всяко въздействащо видео. Очертайте структурата. Създайте сюжет, който резонира с вашата целева аудитория, и интегрирайте елементи, които задържат интереса от началото до края. Напишете текст, който да предаде вашето послание по ясен и убедителен начин, като същевременно развиватe емоционална връзка с гледащите.

При създаването на видео материала приложете основните принципи на визуалните изкуства. Изборът на цветове играе ключова роля. На първо място, той трябва да бъде съобразен с визуалната комуникация на вашия бранд. За да изградите своята палитра можете да използвате различни цветови схеми – монохромни, допълващи се, аналогични, триадични или тетрадични. Освен това, балансът и хармонията в композицията, заедно със стратегическото използване на бяло пространство и повторението на ключови елементи, ще допринесат за безпроблемното предаване на вашето послание и по-лесното му запомняне от зрителите.

6. Обмислете реализацията от самото начало

Линейната телевизия и дигиталните платформи се различават значително. За да се възползвате максимално от дигиталните възможности за ангажиране на аудиторията, недостъпни в традиционните медии, трябва да мислите  за начина, по който ще създадете вашия видео криейтив още в началото на творческия процес. Проучванията сочат, че ефективността на видеорекламите се увеличава значително, когато са специално разработени за онлайн пространството, а не са просто адаптирани телевизионни реклами.

Ето няколко ключови насоки:

 • Устройства – Оптимизирайте видеорекламите за различни платформи, от мобилни устройства до интернет телевизии.
 • Видео ориентация – Създавайте материали, които са ефективни както в хоризонтален, така и във вертикален формат.
 • Интерактивност – Използвайте предимствата на цифровата среда за създаване на интерактивно видеосъдържание, което удължава взаимодействието с аудиторията.
 • Използване на данни – Планирайте как да персонализирате видеорекламите с данни за постигане на по-голяма релевантност и увеличаване на ангажираността.

Оптимизирането на вашето видео за различни платформи е от решаващо значение, ако искате то да достигне до възможно най-много хора. Адаптирайте размерите и формати за различни социални медийни канали, като YouTube, Facebook, Instagram и TikTok. Коригирайте качеството и скоростта на възпроизвеждане за различни устройства, като мобилни телефони, таблети и компютри. Освен това включете подходящи мета тагове и описания за SEO, за да подобрите видимостта на вашето видео в търсачките.

В заключение, създаването на незабравим видео криейтив изисква внимателно планиране, изпълнение и оптимизация. Като разберете своята аудитория, зададете ясни цели, разработите увлекателен сценарий, изберете подходящо оборудване и софтуер, внедрите визуално привлекателни елементи, оптимизирате своето видео за различни платформи и споделяте и популяризирате вашето видео, можете да създадете видеоклипове, които оставят трайно впечатление на вашата аудитория.

Ако сте стигнали до тук и вече си мислите “Нямам време да се занимавам и с това!” – имаме добра новина. Не е нужно да губите време, създавайки собственоръчно всичките рекламни материали за вашия бизнес. Доверете се на професионалистите от Design Expert. Ние ще създадем за вас визуални материали, които да изведат рекламните ви кампании на ново равнище!

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription