Какво е 3D графичен дизайн? – Design Expert

Какво е 3D графичен дизайн?

3D дизайн

В днешната дигитална ера, 3D графичният дизайн се откроява като революционно направление, обединяващо компютърната технология и човешката креативност. То се простира отвъд границите на добре познатия графичен дизайн, като представя дигиталното съдържание по напълно иновативен начин. 

Макар 3D графиките да ни заобикалят всекидневно и под най-различни форми, знаем колко сложно и объркващо може да е понятието за разбиране. Поради тази причина създадохме днешната статия, в която ще представим най-важната информация, включваща основните характеристики на този вид дизайн, индустрии, в които се използва и още интересни факти. 

Какво всъщност представлява 3D графичният дизайн?

3D дизайн

Казано по най-кратък начин, 3D дизайнът представлява създаването на триизмерни визуализации и модели с помощта на специализирани софтуери. Една интересна интерпретация за него е, че е олицетворение на скулптурирането, но с “дигитална глина”. Това, може би, е и един лесноразбираем и ясен пример, който обобщава понятието по най-добрия начин. 

3D графичният дизайн създава несравнимо визуално изживяване за потребителите, благодарение на дълбочината, реализма и перспективата, с които изгражда образите. Процесът по създаване на дадена графика от самото начало до финалния резултат, който сме свикнали да виждаме, е изключително сложен. Нека видим кои са основните стъпки, от които той се състои!

Концептуализация

Това представлява дефинирането и определянето на самата идея от дизайнерите. Те полагат основите на своя проект и изграждат цялостна концепция за стила и посланието, което искат да предадат. Дизайнерите често скицират и очертават, за да могат да визуализират първоначалните си модели и да определят в каква посока да работят.

Моделиране

Следващата стъпка е създаването на дигитален триизмерен модел, наричан още скелет. За целта се използва специализиран софтуер, който чрез манипулиране на криви, линии и форми, изгражда 3D образ на първоначалната идея. 

Съществуват няколко начина за създаването на триизмерен модел:

  • чрез генериране на математически формули и алгоритми;
  • сканиране на реален обект с помощта на специализирана техника и програма;
  • ръчно изграждане и начертаване.

Текстуриране и добавяне на осветление

Третият етап е прилагането на основните цветове, текстури и визуални детайли  към скелета, за да придобие по-реалистичен вид. Дизайнерите отново имат свободата да добавят текстурите ръчно, да генерират специални алгоритми или лесно да сканират материи от заобикалящия ги свят и да ги копират.

Друга важна и ключова стъпка е добавянето на светлинни ефекти. Тук става въпрос за сенки, отражения и всякакви виртуални светлини, които имитират условията в реалната среда. Това, както се досещате, допринася за изграждането на желана атмосфера и цялостен образ.

Изобразяване

Изобразяването, познато още като рендиране, е процесът, в който вашият компютър прави “момента снимка/ скрийншот” на вашия триизмерен модел под определен ъгъл. В това заснемане са видими всички цветове, текстури, светлини и детайли, които сте приложили. Финалният рендер може да бъде статично изображение, анимация или друго интерактивно съдържание, в зависимост от вашите цели и проект. Най-обобщено може да се каже, че това е крайното представяне на вашия продукт, което може вече да бъде споделяно и използвано свободно. 

Разлики между графичния и триизмерния дизайн

Въпреки че и двата вида дизайн са свързани помежду си и създават дигитално съдържание, те се различават драстично. Често срещано е двете направления да се считат за едно и именно затова ще обърнем внимание на разликите между тях. Можете да прочете друга наша интересна статия и да научите повече за тенденциите в традиционния графичен дизайн тук.

Измереност

Несъмнено най-драстичната разлика е в измеренията на дигиталната равнина. Както вече споменахме, 3D дизайнът създава визуално съдържание в три измерения, работейки с дълбочина и пространствени съотношения. Това позволява изграждането на реалистичен и завладяващ образ. Обикновеният графичен дизайн от своя страна, може да работи до двуизмерна равнина при изграждането на образи. Прилагането на елементи като цветове и типография, помага за визуализирането на детайлен образ, но въпреки това, той не може да изглежда толкова реален.

Приложения

Използването на традиционния графичен дизайн преобладава в дигиталното пространство и медии под формата на рекламни и печатни материали, лога и визуални елементи в уеб сайтове. 

За разлика от него, 3D дизайнът, намира приложение в по-специализирани индустрии и области като филми, видео игри, архитектура и създаването на виртуална реалност.

Използвани техники и инструменти

Освен приложенията на двата вида дизайн, използваните техники и необходими инструменти също имат своите различия. Графичните дизайнери използват софтуери и програми като Adobe Photoshop, Illustrator и InDesign, които са чудесни за създаването на лога, флаери и уеб графики. За изграждането на триизмерни модели едни от най-използваните софтуери са SketchUp, Autodesk Maya и Blender, които отлично се справят с издигането на сложни анимации и образи. 

Къде намира приложение 3D графичният дизайн?

Вече загатнахме част от индустриите, които използват триизмерно визуализиране, за да предават своите истории и идеи по вълнуващ начин. Нека разгледаме и в кои други сектори този дизайн играе важна роля.

Развлекателна индустрия

Една от индустриите, а вероятно и най-главната, в която триизмерното моделиране намира изключително широко приложение, е развлекателната. Тя е събирателна за всички медии, компании за видео игри, филмови и анимационни студиа. Общото между всички тях е, че тяхната цел е създаването на реални и завладяващи образи, визуални ефекти и неповторима обстановка. Въображението заема ключова роля в медийния сектор и като такова, дизайнерите имат пълна свобода да работят с него, за да ни пренесат във виртуални реалности и магични светове.

Архитектура

Архитектурата и сферата на недвижимите имоти са тясно обвързани с 3D моделирането. Има много начини, по които то е използвано, тъй като триизмерното визуализиране на проекти, дава цялостна представа преди тяхната същинска реализация. Архитектите например, използват този вид дизайн, за да могат да представят проектите си на бъдещи сгради на своите клиенти и това как те ще изглеждат. Брокерите и интериорните дизайнери, създават визуализации и виртуални обиколки на имоти. Така те могат да предлагат евентуално обзавеждане и интериор, разпределение на стаи и примерни ремонтни дейности на своите клиенти. Несъмнено на всеки се е случвало да се чуди как да декорира дадено помещение или да го преподреди по-функционално. Е, с помощта на експертите по 3D е напълно възможно да добиете реална представа. 

Здравеопазване

Тук приложението на триизмерното моделиране е от изключителна полза, защото дава възможност за опростяване на сложни и трудоемки процедури, като създаването на индивидуални протези, медицински импланти и по-прецизни изделия. Тук можем да дадем пример с денталните ретайнери, които преди изработка преминават процес на детайлно моделиране. 

Продуктови дизайни

В тази област 3D графиките намират приложение при разработването на нови продукти и подобряването на стари. Дизайнерите и компаниите могат да експериментират с най-различни форми, цветове, материали и текстури преди продуктът да бъде пуснат в производство. Това се оказва особено полезно и спестяващо ценно време от бъдещи ситуации от типа “проба-грешка”, които водят до излишни разходи и загуба на ценно време. 

3D графичният дизайн е непрестанно развиваща се и динамична сфера, която разказва цели истории и предава своите идеи по вълнуващ начин. Благодарение на реалистичните и детайлни образи, можем да изпитаме несравнимо визуално изживяване докато се наслаждаваме на фентъзи филм или проектираме бъдещия си дом. Бъдещето на триизмерния дизайн е обещаващо и несъмнено наситено с технологични и иновативни разработки. 
При нужда от специалисти в областта, не се колебайте да се посъветвате с експертите от Design Expert и да се впуснете в създаването на интересно, интерактивно и модерно съдържание, което ще изпревари конкурентите ви.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription