Как да редактираме видеата си? Топ 5 програми за видео обработка – Design Expert

Как да редактираме видеата си? Топ 5 програми за видео обработка

видео обработка

Видеата са неизменна част от дигиталното съдържание и като такова, те изискват обработка до най-дребния детайл. С популяризирането на графичния дизайн през последните няколко години, програмите за създаване и монтаж на видео материали са толкова много, че човек трудно би направил избор коя действително е добра и коя не толкова. За да ви спестим лутането и процеса на проба-грешка, селектирахме 5те програми и софтуери, смятани за най-добри във видео обработката. 

Платени или безплатни програми

Както в почти всяко направление в дигиталния свят, така и тук има безброй програми на пазара, които се делят на безплатни – свободни за неограничен достъп и използване, и платени – изискващи заплащането на абонамент. Факт е, че платените програми се използват главно от професионалистите и , да, това не е случайно, но те са на мнение, че безплатните също имат своите предимства. Въпреки това, има няколко програми, които са наложили като стандарт във видео монтажа и днес ще разгледаме именно тях и техните характеристики. Повечето от тях са платени, но сме класирали и безплатни, за да може независимо от вашата крайна цел, да изберете тази, която отговаря на вашите нужди. Ако искате да научите повече по темата за основните принципи за създаване на видео криейтиви, можете да прочетете тук: https://designexpert.bg/sazdavane-na-nezabravim-video-krieitiv-osnovni-principi/

1. Adobe Premiere Pro

Вероятно името ви е познато и сте се натъквали на него не веднъж, но Adobe Premiere Pro, е несъмнено най-популярният и употребяван софтуер за видео обработка. Той е съвместим, както с Windows, така и с Mac устройствата и се използва предимно от специалисти. Както се досещате той е платен, с месечен абонамент от $20.99 и е подходящ за използване от напреднали. Софтуерът е изключително гъвкав и притежаващ пълния набор от инструменти, необходим за професионална обработка на видео. Adobe Premiere Pro се отличава с наличието на различни шаблони на работни пространства, което прави работата по различни процеси от един проект безпроблемна. Макар и сложен на пръв поглед, интерфейсът му е изключително интуитивен и изчистен, което прави основните инструменти ясни. 

Основни предимства и характеристики на Adobe Premiere Pro:

 • изключителна функционалност при цветни и градиращи корекции;
 • лесно добавяне и обработване на надписи и субтитри;
 • богата гама от ауди и видео ефекти;
 • мултикамерен и задълбочен монтаж.

2.  DaVinci Resolve

Когато става въпрос за цветови корекции и оцветяване, тъй нареченият grading, DaVinci Resolve несъмнено превъзхожда останалите софтуери на пазара за видео обработка. Той притежава несравними в това направление инструменти като селективно обработване на цветове, проследяване на обекти, лесно рендериране и редица други. Програмата се използва от професионални видео обработчици и не е подходяща за хора без опит в монтирането, поради сложността на програмата и нужните познания.

Софтуерът е достъпен за Windows, Mac, а също и Linux. Едно от най-големите му предимства е, че притежава безплатна версия, която дава достъп до всички необходими инструменти. Пълната му версия се нарича DaVinci Resolve Studio и е на годишна цена от $357, като има някои допълнителни функции.

Основни качества и характеристики на DaVinci Resolve са:

 • пълен набор от инструменти, визуални и видео ефекти;
 • изключителна дълбочинност при цветните корекции и лесен рендъринг;
 • изчистен интерфейс;
 • безплатна версия.

3. Final Cut Pro

Тук ще трябва да разочароваме Windows потребителите, защото Final Cut Pro е наличен само за Mac и iPad. Софтуерът на Apple е насочен, както към професионалистите, така и към по-начинаещите видеомонтажисти. Той притежава инструменти за задълбочени корекции, функционален и опростен интерфейс, видео трекинг и множество цветови ефекти. Тъй като е разработка на Apple, програмата е в пълна интеграция с хардуера и гарантира стабилността на програмата и високото ниво на оптимизация. Въпреки цената си от $299.99, Final Cut Pro дава 90 дни безплатен пробен период, в който да прецените дали програмата е за вас и отговаря на вашите нужди. Освен пълния пакет софтуер, потребителите на Mac се възползвате от автоматичните обновления безплатно. 

Основни плюсове на Final Cut Pro са:

 • изобилна функционалност и всички необходими инструменти;
 • многобройни видео и аудио ефекти;
 • лесна обработка и добавяне на надписи и субтитри;
 • мултикамерен монтаж;
 • подходяща и за по-начинаещи.

4. Avid Media Composer

Avid Media Composer е друга програма, наложила името си като стандарт през годините и макар под номер 4 в днешната статия, тя по нищо не отстъпва на предишните софтуери. От дълги години на пазара, тя е известна като една от най-професионалните и предпочитани програми. Налична и за двата вида операционни системи, тя осигурява всички ефекти и инструменти, които могат да ви бъдат нужни при видео обработката. Макар доскоро да е имала по-различен интерфейс, тип плаващ, той е изцяло преработен, за да се доближи до тези на Adobe Premiere, Final Cut Pro и др., с цел по-лесната адаптация на потребителите. Както и при вече споменатите програми, така и тук, имате възможността за създаване на видео и аудио пътеки, множество ефекти, бързо и скоростно рендериране, изключително задълбочена обработка и цветово коригиране. Avid Media Composer е подходяща за по-опитни потребители и професионално използване. Освен платената версия, която е с месечен абонамент от $39.99, ученици и студенти могат да се възползват от безплатна версия, като по-този начин от Avid подпомагат развитието на младите надежди в сферата. 

Основни предимства и характеристики на Avid Media Composer са:

 • наличие на всички инструменти и широка функционалност;
 • безплатна версия за студенти;
 • множество ефекти;
 • задълбочен видео монтаж.

5. Pinnacle Studio

Друг предпочитан и високо оценяван софтуер за обработка на видео материали е Pinnacle Studio. Подходящ за използване, както от професионалисти в графичния дизайн, така и от по-начинаещи в областта, той притежава всички качества за дълбочинен и детайлен монтаж. Той се отличава със завидна скорост и е считан за един от най-бързите инструменти. Притежава изключителни аудио и видео функции, интуитивен и семпъл интерфейс, както и мултикамерен монтаж. Pinnacle Studio е наличен само за Windows потребителите и към момента няма безплатна версия. Той предоставя едва 30- дневен пробен период, след който ще трябва да заплатите сумата от $59.95 ако програмата ви е харесала и е отговорила на вашите очаквания.

Основни характеристики на Pinnacle Studio:

 • сравнително ниска цена;
 • изчистен и лесен интерфейс;
 • подходяща и за по-ниско ниво на опит;
 • безброй ефекти и функционалности;
 • несравнима бързина и скорост.

Няма унифицирана статистика кои програми за видео обработка са най-добри и как трябва да бъдат класирани. Истината е, че всички имат своите плюсове и минуси. Класираните в нашата статия софтуери, несъмнено са се наложили като стандарт, независимо от това дали са използвани от професионалисти или новобранци. Няма правилен или грешен избор коя програма да използвате, защото всяка ще отговори на критериите и изискванията ви за работа по различен начин. Най-важните критерии, които трябва да вземете под внимание са вашия бюджет, опит и устройство.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription