10 основни умения, които всеки графичен дизайнер трябва да притежава – Design Expert

10 основни умения, които всеки графичен дизайнер трябва да притежава

10 основни умения, които всеки графичен дизайнер трябва да притежава

Професията “графичен дизайнер” напоследък става все по-необходима и перспективна. С масовото навлизане на социалните медии в маркетинговия микс на компаниите, необходимостта от красиви визуални материали нараства ежедневно. Както във всяка професия, ако искате да бъдете успешен графичен дизайнер, трябва да имате правилния набор от способности. Ето 10 важни умения, които всеки графичен дизайнер трябва да притежава: 

1. Креативност 

Това е може би най-важното умение за един графичен дизайнер. Все пак онова, което грабва вниманието – както на вашите клиенти, така и на тяхната аудитория – са именно оригиналните творчески идеи. 

Широко е разпространено схващането, че полетът на творческата мисъл е дар, който не всеки притежава. Истината обаче е, че както всяка способност, креативността също може да се упражнява и развива. От една страна, съществуват техники като брейнсторминга, чиято цел е именно такава. От друга, всяка дейност, която ви позволява да отпочинете и да се отпуснете, допринася за развитието на вашето творческо мислене. Разходете се в парка, посетете близката галерия, отидете на концерт на любимата си група. Всичко това ще ви вдъхнови.

2. Технически умения 

Добрият дизайн е колкото изкуство, толкова и занаят. Ето защо, за да бъдете успешен графичен дизайнер, трябва да притежавате завиден набор от технически умения. Ако до 90-те години всичко се е правело на ръка, то днес е абсолютно задължително да можете много умело да си служите с подходящ софтуер за графичен дизайн като Adobe Photoshop или Illustrator. Независимо от направлението, в което специализирате, добрият софтуер е инструментът, който ще улесни ежедневието ви.

Ако решите да се занимавате с уеб дизайн, е необходимо да се запознаете също така и с основите на фронтенд програмирането. Един уеб дизайнер не е независим: той е част от екип, чиято цел е да изгради красив и функционален уебсайт за своите клиенти. И след като направите един дизайн, идва ред на програмистите, които ще го реализират. Ако създавате дизайн с мисъл за начина, по който той ще бъде програмиран впоследствие, значително ще улесните своите колеги. Освен това ще избегнете ситуациите, в които  красивият ви дизайн няма как да бъде осъществен поради технически причини.

3. Комуникационни умения 

“Меките умения” са незаменима част от арсенала на всеки графичен дизайнер. Именно талантът да умеете да слушате клиентите и да “четете между редовете” ще ви помогне да им предложите най-добрите решения. Способността да общувате ефективно ще ви помогне също да предадете своите идеи: както на клиентите, така и на колегите си.

 4. Организационни умения 

За да бъдат успешни, графичните дизайнери трябва да бъдат пословично организирани. Представете си: имате петима клиенти, всеки от които иска по 6 визии на месец – с различни стилове, размери, цели. Ако в първия месец имате 30 разработки, то представете си как би изглеждал краят на годината? Когато става дума за професионализъм, творческият хаос изобщо не е препоръчителен!

Вместо това, изградете си системи. Открийте най-добрия начин да нахвърлите mood board-а за всеки клиент. Направете си дизайн системи, за да можете бързо да се върнете в стила на клиент, с който сте работили преди време. И най-важното: поддържайте работните и финалните си файлове винаги изрядно подредени!

 5. Умения за решаване на проблеми 

На графичните дизайнери често се налага да решават проблеми, които възникват в процеса на проектиране. Това може да включва намиране на творческо решение на заданието на клиента или отстраняване на технически проблем. Независимо от ситуацията, умението за решаване на проблеми със сигурност ще намали работния стрес неимоверно и ще допринесе към откриването на креативни решения за графичен дизайн.

10 основни умения графичен дизайнер

6. Внимание към детайлите 

Графичните дизайнери трябва да имат усет към детайлите. Това означава да можете да откривате грешки в проектите си и да се уверите, че всичко е перфектно, преди да се отпечата или публикува онлайн. Опитайте се да тренирате у себе си методичен и последователен подход към задачите.

7. Гъвкавост 

Гъвкавостта е друго важно умение за графичните дизайнери. В процеса на проектиране често се случва да настъпват промени. Понякога те се дължат на изменения в технологиите, друг път – на нови идеи от страна на клиента. Ето защо е важно за всеки дизайнер да бъде адаптивен. Така дори случаите, в които се налага сериозна преработка, няма да нарушат вашия работен ритъм, защото вие умеете да нанасяте корекциите бързо и безпроблемно.

8. Умения за управление на времето 

Като графичен дизайнер трябва да можете да управлявате времето си ефективно. Това включва умение да се придържате към крайните срокове и да жонглирате с няколко проекта едновременно. Ако тепърва навлизате в професията, водете си статистика колко време ви отнемат различни видове дейности. Така ще можете с нарастваща точност да определяте своята натовареност и изключително ефикасно да разпределяте работата си.

9. Богата визуална култура

Е добре, това не е точно умение. За всеки творец в областта на визуалните изкуства е императив да трупа познания и впечатления за историята на изкуството. На пръв поглед разглеждането на албуми, посещението на музеи, проучването на творчеството на художници и дизайнери, може да изглеждат като занимания за свободното време. В действителност това е инвестиция във вашето собствено развитие. Задълбоченото познаване на “дизайна през вековете” (във всичките му форми – от живопис, през архитектура, до бижутерство и история на костюма) ви обогатява като професионалист.

Същевременно, за да бъдете винаги актуални, трябва да бъдете в течение какво се случва днес в сферата на графичния дизайн по света. Бъдете винаги на гребена на вълната и си отделете време всяка седмица, в което да се осведомявате по важни въпроси, като например: Кой е най-новият софтуер за графичен дизайн? Какви са актуалните течения в сферата? Какво е модно в типографията? Кой е “цветът на Пантон” в момента? и т.н.

10. Страст

Накрая, но не на последно място, трябва да имате страст към графичния дизайн. Това означава, че трябва да сте готови да отделяте допълнителни часове, за да усъвършенствате дизайна си, и винаги да се стремите да бъдете най-добри. Ако искате да бъдете майстор в професията си, не е достатъчно просто да свършите работата си. Трябва да горите в нея!

Този списък далеч не е изчерпателен. Разбира се, че има още много неща, които добрият графичен дизайнер трябва да може. Но тези 10 умения ще ви изведат на пътя към успеха.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription