Техники и инструменти за дизайн на изображения – Design Expert

Техники и инструменти за дизайн на изображения

Проектирането на визуално съдържание се превърна в ключов аспект на комуникацията в днешния цифров свят. Ако искате да се развивате в сферата на графичния дизайн обаче, е необходимо да боравите свободно с редица техники и инструменти за дизайн. Това ще ви позволи да се отличите от конкуренцията и да се развивате като професионалист.

Днес ще разгледаме някои от най-често използваните техники и инструменти за дизайн, които могат да ви помогнат да създадете въздействащо и запомнящо се визуално съдържание. Надяваме се, че тази публикация ще ви предостави ценни идеи, как бихте могли да подобрите своите умения за една успешна кариера. И така, нека започнем!

Кои техники трябва да владеете?

Както при всяка друга професия,е важно да започнете с основите. Интересно е да се отбележи, че ако искате да правите отличен графичен дизайн, не е задължително да можете да рисувате добре. Задължително обаче е да придобиете фундаментални познания в някои важни направления. Ето някои от тях:

Композиция

Композицията представлява начина, по който отделните елементи на една творба са съчетани: начина, по който са “подредени”, както и съотношението помежду им. Познанията за умело аранжиране на елементите са основен елемент за всички визуални изкуства – от рисуването, през графичния дизайн, до архитектурата. Овладяването на това умение е ключов фактор за придобиването на добра база, върху която един графичен дизайнер да изгради своята по-нататъшна кариера.

Теория на цветовете

Друг елемент, който е общ за почти всички визуални изкуства, е употребата на цветове. Тук идва ролята на теорията на цветовете: редица правила и насоки, които артистите и дизайнерите използват, за да комуникират своето послание по-успешно, посредством цветовете.

Интересно е да се отбележи, че тази теория обхваща множество дефиниции, концепции и приложения в дизайна. Има обаче три основни нейни направления, които са логични и универсално полезни: цветното колело, цветовите хармонии и контекстът на това как се използват цветовете.

Типография

Последният елемент от фундамента, който всеки графичен дизайнер трябва да притежава, са познанията по типография. Типографията е дял от дизайна, който се занимава с употребата на шрифтове – тяхното съчетаване, естетическото им въздействие и внушението, което те постигат у зрителя. Макар мнозина начинаещи да пренебрегват значението при подбора на шрифтове, истината е, че това е умение, което един добър професионалист би могъл да използва, за да създаде изцяло внушението на своя дизайн.

Полезни инструменти

Както при всяка професия, и в дизайна е от значение човек да разполага с правилните инструменти, които да му помогнат да постигне своите цели. Макар основната работа на един дизайнер да се случва в неговата глава, правилните инструменти биха могли да улеснят значително работата и да спестят голямо количество време.

Молив и лист

Няма как да не започнем с най-старомодния, но същевременно евтин и универсален начин да прехвърлиш идея от ума си в материалния свят. Употребата на молив и лист е аналогово убежище за ума, в контекста на нашия все по-завладян от цифрови технологии свят. Тези изпитани във времето инструменти се използват от мнозина професионалисти за бързо скициране на идеите, подобряване на концентрацията, подхранване на вдъхновението или просто за кратка почивка за ума, непрекъсвана от пиукането на нотификации.

Компютър

Необходимостта от добър компютър е характерна за почти всяка професия в наши дни и графичният дизайн не прави изключение. Изборът на подходяща машина зависи от редица фактори – лични предпочитания, употреба и не на последно място – бюджет. Съществуват два основни лагера: Mac и PC. Продуктите на Apple открай време се славят като предпочитани от повечето дизайнери. И макар да е вярно, че те притежават определен непреходен чар и значителна доза надеждност, могат да се намерят редица алтернативи на известния бранд, които да свършат достатъчно добра работа. При всички положения, изборът ви трябва да бъде внимателен, за да бъдете сигурни, че машината има подходящ хардуер, който да работи безпроблемно с програмите, които ще използвате като дизайнер.

Графичен таблет

Макар компютърът да е на теория достатъчен, за да свършите своята работа като графичен дизайнер, мнозина професионалисти намират, че графичният таблет значително улеснява тяхното ежедневие. Може да се каже, че това устройство е пресечната точка между обикновеният лист и молив и модерните технологии. Посредством стилус и специална повърхност, то предоставя тактилно усещане, което при някои модели се доближава много до това на истинската хартия. Същевременно то може да бъде използвано не само, за да скицирате в дигитална среда, но и да манипулирате лесно различни видове дигитални изображения и дизайни.

Монитор с калибриране

Последният инструмент, който ще разгледаме е незаменим, в случай че често ви се налага да правите дизайни за печат: монитор с възможност за калибриране. Както несъмнено знаете, мониторите и печатните машини използват различни принципи на цветообразуване. Това означава, че ако не разполагате с подходящ монитор, вероятността цветовете на вашия монитор и на готовия продукт да се различават драстично, нараства неимоверно. Употребата на монитор, който може да се калибрира, ще ви даде сигурността, че дизайните ви ще бъдат винаги максимално близки до готовия печатен продукт.

Софтуер за графичен дизайн

В днешно време има огромен избор от софтуерни приложения, които са подходящи за създаването на дизайн. Да бъдат изброени изчерпателно е непосилна задача. Няма как да не споменем обаче няколко програми, които са се превърнали в еталон за индустрията.

Adobe Photoshop

Едва ли има някой, който да не е чувал за Фотошоп. Това е програма за манипулиране на растерни изображения, която е толкова мощна, че до ден днешен се използва за огромно разнообразие от дейности: от създаване на дигитални рисунки, през подобряване на снимки, до създаване на визии за социални медии и рекламни кампании. Независимо коя област на дизайна сте избрали за своето кариерно развитие, умелото боравене с Photoshop е задължително умение.

Adobe Illustrator

Втората програма, която задължително трябва да овладеете, се използва за създаване и редакция на векторни изображения. Тя е особено необходима, ако основна част от дейността ви е, или планирате да бъде, създаването на лого дизайн.

Figma

Друго направление, което изисква специфичен софтуер за проектиране, е уеб дизайна. Несъмнено към настоящия момент Figma е най-популярният инструмент на пазара. Доскоро програмата беше разработвана от независима компания, но през 2022 се превърна в най-новата придобивка от лидера в графичния софтуер – компанията Adobe.

Canva

В днешния свят, доминиран от социалните мрежи, няма как да не споменем и Canva. Това е софтуер, разработван от едноименната австралийска компания, който се фокусира върху предоставянето на лесна за употреба, адаптивна към различни устройства програма, с която бързо да бъдат създавани визуални активи в различни формати – включително изображения за публикации в социалните мрежи, видеа, гиф-ове, афиши за печатна реклама, уебсайтове, мултимедийни презентации и др. Двете основни предимства на програмата, които я правят изключително конкурентна са от една страна лекотата и гъвкавостта на употребата ѝ, а от друга – нейната адаптивност.

Безплатен софтуер

Всички програми, изброени дотук, са платени и биха могли да ви струват солено. Разбира се, за тях съществуват и безплатни алтернативи с отворен код. И макар те да не притежават цялата мощност на изброените дотук програми, са напълно способни да ги заместят при някои по-леки проекти – особено ако тепърва навлизате в света на графичния дизайн. Алтернативните програми са много и различни; най-популярните сред тях включват GIMP за растерни изображения, Vectornator и Inkscape – за векторни.

В заключение, техниките и инструментите за проектиране на изображения са променили начина, по който виждаме и създаваме изображения. С помощта на тези техники и инструменти дизайнерите могат да създават зашеметяващи визуални изображения, които привличат вниманието на целевата им аудитория. Възможностите са безкрайни, когато става въпрос за проектиране на изображения – от елементарни редакции на изображения до графичен дизайн на високо ниво. Важно е обаче да запомните, че крайната цел е ефективно да предадете послание или идея чрез изображението. Като се има предвид това, използването на техники и инструменти за дизайн на изображения трябва да бъде преднамерено и целенасочено, за да се постигне желаният резултат.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription