Различните професии и кариерни пътища за графичен дизайнер – Design Expert

Различните професии и кариерни пътища за графичен дизайнер

кариерни пътища за графичен дизайнер

Необходимостта от специалисти. Поради това напоследък кариера в областта на графичния дизайн става все по-привлекателна. Този път на развитие предлага възможност да се съчетаят творчество, технология и съвременни комуникации. В допълнение, много от кариерите в тази област имат добра финансова перспектива и позволяват дистанционна работа. 

Ако и вие притежавате познания и умения от областта на графичния дизайн, може би сте се питали какви са различните кариерни пътища, които бихте могли да последвате. Днес ще отговорим именно на този въпрос. По някои от тези кариерни направления можете да поемете веднага. Други ще изискват да придобиете допълнителни умения. Всички те обаче отварят пред вас безброй врати и имат потенциала да се превърнат в успешна и удовлетворяваща кариера. 

Графичен дизайнер

Няма как да не започнем с най-прекия път за реализация в областта. Графичният дизайнер би могъл да работи в огромно разнообразие от индустрии и да изпълнява безброй различни функции: от оформление на печатни материали (брошури, билбордове, списания), през уеб дизайн и изготвяне на изображения за онлайн реклама, до създаване на опаковки за продукти. В зависимост от сферата и компанията, за която работите, тази кариера би могла да бъде много разнообразна и да ви носи огромна доза удовлетворение.

Уеб дизайнер

Основните задължения на уеб дизайнера са да проектира уеб сайтове. Това включва както проектиране на страниците, определяне разположението на съдържанието в тях, така и разработването на графичните материали, необходими за целите на проекта. Уеб дизайнерите определят също така менютата за навигация и анимациите, които карат един сайт да оживее. 

Макар да не е изискване за практикуване на професията, добрите уеб дизайнери имат познания по фронтенд програмиране. Това им позволява да разработват своите дизайни с мисълта за начина, по който те ще бъдат реализирани в последствие. В допълнение, ако ви привлича идеята да можете да разработвате своите дизайни сами, трябва да знаете, че съвременните технологии позволяват да реализирате своите уеб сайтове и с минимални технически познания. Това означава, че можете да разработвате уеб сайтове на свободна практика съвсем сами.

UX/UI дизайнер

Работата на UX/UI дизайнера е до голяма степен подобна на тази на уеб дизайнера. Задачата на един User Experience и User Interface дизайнер е да “проектира преживяването” на потребителя, посредством интерфейса на един уеб сайт или софтуерно приложение. С други думи, той също прави дизайн на уеб сайтове и приложения, но фокусът му е върху това да направи преживяването на потребителите възможно най-приятно и ефикасно. 

Подобно на уеб дизайнера, един UX/UI дизайнер е добре да разбира поне малко от програмиране. Но това далеч не е достатъчно. Ако искате да поемете по този път, трябва да имате познания по маркетинг и дори психология. За да проектирате сайтове и приложения, които се харесват на потребителите – без дори те самите да могат да разберат защо – трябва да разбирате тяхната мотивация, техните затруднения и желания.

Има няколко различни функции под “шапката” на термина UX дизайн, които бихте могли да изпълнявате. Те включват създаване на информационна архитектура, дизайн на интеракции, анализиране на клиентското преживяване и др.

кариера графичен дизайнер

Фотограф / редактор на изображения

Един добър графичен дизайнер има усет за красивото, знае как да направи балансирана композиция, може да прецени баланса на цветовете. Ето защо сферата на фотографията е друг възможен път за професионална реализация – например във фото студио, или агенция за сватбена и събитийна фотография.

Основните дейности, ако изберете този кариерен път, включват използване на софтуер за фотография (например Adobe Photoshop и Lightroom, Affinity photo, Corel PaintShop Pro и др.), с помощта на който да редактирате фотографии. Редакцията може да бъде почти незабележима – например фина корекция на осветлението и баланса на цветовете, или много по-драстична – като смяна на цвета на дреха, добавяне на лого или съчетаване на няколко снимки в колаж.

Мултимедиен дизайнер

Задачата на мултимедийните дизайнери е да създават сложни анимирани изображения и видеа, използвайки програми за 2D и 3D дизайн. Те могат също така да планират анимации с помощта на скици и сторибордове, да развиват анимирани персонажи, фонови сцени и да проектират реквизит за филмовата индустрия. 

Мултимедийните дизайнери могат да работят в различни сфери – например телевизия или филмови продукции, разработка на видео игри и дори като сценографи в сценичните изкуства.

Художествен директор

Това едва ли е позиция, която можете да спечелите в началото на кариерния си път. Включваме я в нашия списък обаче, за да подчертаем факта, че кариерният път на графичния дизайнер има огромна перспектива за развитие. 

Позицията на художествен директор изисква както огромни познания и опит във визуалните изкуства, така и управленска дарба. Задачата на арт директора е да определи визуалния стил и съдържание в проекти от различен калибър – например списания, вестници, продуктови опаковки, телевизионни и филмови продукции.

Художественият директор е движещата сила на един визуален проект. Той (или тя) работи в тясно сътрудничество както със своите колеги, така и с клиентите (или работодателите), за да създаде художествена визия, която да постигне поставените цели, да има желаното въздействие върху избраната аудитория, като същевременно се вмести в определения бюджет. Ролята на художествения директор е вълнуваща, отговорна и вдъхновяваща.

Нашият списък далеч не е изчерпателен. Пътят към успеха е различен за всекиго и може би вие ще откриете съвсем ново поприще за реализация на своите умения в сферата на графичния дизайн. Все пак се надяваме, че успяхме да ви дадем някои идеи откъде да започнете. Ако все още ви е трудно да решите, знайте че най-добрият начин да откриете дали една професия е подходяща за вас, е да я практикувате.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription