Новостите в графичния дизайн през 2023 година – Design Expert

Новостите в графичния дизайн през 2023 година

Графичният дизайн е в постоянна еволюция, като всяка година носи нови тенденции и иновации. През изминалата 2023 станахме свидетели на някои изключително вълнуващи тенденции, които промениха начина, по който възприемаме визуалните изкуства. Днес ще направим равносметка на най-важните новости, които белязаха миналата година.

1. Дизайн с помощта на изкуствен интелект

Несъмнено най-революционната промяна, която видяхме беше стремителното навлизане на изкуствения интелект във всички аспекти от живота. Графичният дизайн не беше изключение. За по-малко от година, софтуерът базиран на невронни мрежи стана стандарт в индустрията и виждаме все повече визии, които са подобрени или дори изцяло създадени с помощта на изкуствен интелект. 

Това, разбира се, доведе до първоначална паника за съдбата на графичните дизайнери. За момента обаче новата технология навлиза като един изключително полезен инструмент, който предоставя нови ракурси в развитието на графичния дизайн. Със сигурност тази иновация още дълго време ще има фундаментална роля в развитието на това визуално изкуство.

2. Градиенти и цветови преходи

Градиентите не са нещо ново. През 2023 година обаче станахме свидетели на решителното им завръщане на дизайн сцената. Най-голяма популярност придобиха смелите комбинации от ярки, дори неонови цветове, които се преливат един в друг, създавайки запомнящи се визуални ефекти. Те придават динамичност и модерност на всяка графична композиция. И ако по принцип сме свикнали да виждаме този похват да се използва във фоновете, то през изминалата година все по-често заемаше централната роля.

3. Мистицизъм

Мистичните елементи и символи станаха изключително популярни през последните 12 месеца. Вещици, магически символи, планети, астрални карти и други окултни елементи придадоха на дизайните загадъчност и интрига, предизвиквайки усещане за магия и духовно пътешествие. Дизайните, залагащи на този тренд могат да се различават значително. Някои от обединяващите ги елементи включват тъмни и успокояващи цветови палитри, деликатни форми и органични извивки.

4. Ретро и винтидж отново на мода

Едва ли има година, в която носталгията по отминалото време да няма отпечатък върху модата и дизайна. През 2023 видяхме завръщане към 3 характерни със своя визуален стил декади: 80-те, 90-те и “Y2K” (2000-та година). Това се отрази най-вече в цветовите комбинации, които доминираха. Друг елемент от тази тенденция беше използването на минималистични рисунки, които приличат на нарисувани с маркер.

5. Аерографски сюрреализъм

Друга препратка към визуалния стил на 80-те години беше популярността на аерографската техника. Ярки цветове, извити форми и неочаквани перспективи изрисуваха пред очите на зрителите изключително изразителни, фантастични изображения. Тази тенденция беше особено популярна в сферата на рекламата, дизайна на музикални албуми и модната индустрия.

6. Ескейпизъм и смесване на виртуалното и реалното

С развитието на виртуалната и разширената реалност, границата между реалния и измисления свят става все по-размита. Графичният дизайн през 2023 година отрази тази морална дилема. В резултат станахме свидетели на съзнателното смесване между двата свята – понякога изтънчено и почти незабележимо, друг път тенденциозно грубо. Второто направление, което произлезе от този феномен, беше бягството от реалността във визуалните материали. Този тренд даде едно изцяло ново поле, в което визуалните артисти и дизайнерите да разгърнат своето творчество и въображение.

7. Минимализъм

Още една тенденция, която не е точно нова, но си остава изключително влиятелна, е минимализмът. Чистите линии, простите форми и спокойните цветове отново бяха предпочитан избор за визиите, които се стремяха да внушат изчистена елегантност. Минималистичните дизайни със сигурност ще продължават да привличат вниманието и да въздействат със своята деликатна хармония.

8. Максимализъм и сложни композиции

Една от изненадите на 2023 със сигурност беше полярната противоположност на предходната тенденция, а именно нарастване на интереса към сложни и визуално натоварени композиции. Този тренд се отличава с вплитането на множество детайли, текстури и елементи, които се сливат в един богат и пъстър дизайн. Интересно е да се отбележи, че тази тенденция се наложи решително не само в графичния, но и в интериорния дизайн.

9. Експериментална типография

Типографията също изигра ключова роля в графичния дизайн през 2023 година. Експерименталните шрифтове и техники разшириха възможностите за изразяване и комуникация чрез текст. Видяхме все по-дръзко боравене с текста и претворяването му в самостойна визия с помощта на творчески подход към подбора на шрифтове. И докато някои дизайнери заложиха на носталгията и серифните шрифтове, други разчупиха всички фундаментални правила на типографската традиция.

10. Анти-дизайн и брутализъм

Още една препратка към миналото видяхме в “завоя” към брутализма. Някои изкуствоведи от нашите географски ширини вероятно биха намерили тук паралел с носталгията към миналото и нарастващия интерес (особено на Запад) към соца като културен феномен. Съвременното течение в никакъв случай не копира стила на архитектурата в Източния блок от 60-те, а още по-малко пък неговата идеология. Въпреки това през 2023 видяхме някои наистина запомнящи се “анти-дизайни”, които залагат на сурови композиции, нехармониращи цветове, асиметрия, резки контрасти и визуални сравнения.

И така, през изминалата година графичният дизайн беше изключително иновативен и вълнуващ. Той предложи необятни възможности за разгръщане на творческата инвенция. Десетте най-открояващи тенденции демонстрират динамиката и разнообразието в сферата на графичния дизайн, които вдъхновиха дизайнерите да създадат поразителни визуални преживявания.

А какво ли ни готви 2024? Ние нямаме търпение да разберем!

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription