Най-често използваните програми за графичен дизайн – Design Expert

Най-често използваните програми за графичен дизайн

Най-често използваните програми за графичен дизайн

Благодарение на графичните програми, днес големи марки, малки и средни предприятия, фрийлансъри и всички онези, които трябва да реализират видимост, особено в мрежата, правят това чрез използването на изображения, представителни за тяхната идентичност.

Понастоящем визуалният аспект, повече от думите, които могат да предават, придоби голямо значение в света на комуникацията и социалните медии: помислете за Instagram или Pinterest, интернет платформи, които живеят само от изображения, публикувани от техните потребители. Изображения не винаги тривиални, но пълни със смисъл, които карат „последователите“ да следват страниците, които смятат за заслужаващи вниманието им.

Графичното и фотографското съдържание не винаги отразява първата заснета снимка; изображенията, публикувани, за да бъдат по-конкурентни и завладяващи, ако трябва да бъдат преработени чрез графични програми. Тези програми през последните години регистрираха широко разпространение, като се откъснаха от първоначалната си употреба само за професионалисти и се доближиха до нуждите на всеки, който се нуждае от тях.

Използването е доста просто, освен това графичният софтуер е стандартизиран, което означава, че въпреки промяната на името на програмата, основните функции обикновено се гарантират от всички производители. Младите хора и графичните експерти са тези, които най-много използват тези програми, особено в пълните версии, но има много, стандартизирани и следователно много лесни за използване дори от хора, които са по-малко свикнали с този вид дейност; докато платените обикновено се купуват за чисто професионална употреба.

Има толкова много налични програми, но в това ръководство ще се ограничим само до илюстрирането на най-добрия графичен софтуер през изминалата 2021 г.

Какво представляват графичните програми?

Преди да разгледате различните графични софтуери, които могат да бъдат намерени на пазара, е добре да знаете какви са тези продукти. Графичният софтуер не е нищо повече от компютърна програма (фиксирана или преносима), понякога използваема и на мобилни устройства, може би в олекотената версия. В зависимост от типа софтуер, който искаме да купим, е възможно да създаваме и манипулираме цифрови изображения, направени например с камера или смартфон.

Графиката, приложена към компютъра, следователно към цифровата, може да се класифицира в две макро категории: растерна или векторна графика. Растерните графики се отнасят до изображения, представени в пикселна решетка, чийто произход е проследен назад до аналоговата телевизионна технология, с позоваване на хоризонтални линии. Терминът растер всъщност означава ортогоналната мрежа от точки, които съставляват изображение. Тази решетка е сравнима с шахматна дъска, в чиито полета се вмъква определен пиксел, цвят. Цветовете, в растерната техника, се идентифицират с RGB системата (Red, Green, Blue).

Векторната графика, от друга страна, е техника за представяне на изображение, в която елементите, които я съставят, са набор от геометрични примитиви, на които могат да бъдат приписани цветове и нюанси; по същество векторният се основава на геометрични фигури като линии, точки, криви и многоъгълници. 

В заключение, с растерната техника изображенията са много по-ясни и е възможно фино да се предаде потокът от промяна на цвета, с относителни сенки и нюанси. Тази техника се използва главно при редактиране на снимки и за създаване на графични обекти с широка цветова гама. Докато с векторната графика изображението е лесно мащабируемо; областта на приложение, която най-често използва тази техника, е тази за отпечатване и проектиране на листовки, брошури, лога, визитни картички и рекламни материали от различни видове.

Много графични програми обаче поддържат и двете категории и дават възможност за импортиране и експортиране на файлове в различни формати.

Как работят графичните програми?

С графичен софтуер можете да създадете всеки проект, дори под формата на векторна илюстрация. Освен това е възможно да рисувате обекти или сцени, илюстрирани в перспектива, дори ръчно, ако се използва графичен таблет заедно с компютъра. Производителите на графичен софтуер CorelDraw, например, внедриха функционалността на програмата, за да преодолеят технологичните ограничения и да могат да я използват на преносими устройства, като таблети, така че да позволят на потребителя да може да проектира по начин, който е не само по-прост, но и далеч от дома.

Връщайки се към темата за това как работи графичната програма, можем да кажем, на първо място, че тя ще бъде инсталирана на устройството, на което възнамеряваме да я използваме. Ето защо, преди да закупите софтуерния лиценз, ще е необходимо да проверите системните изисквания на нашето устройство.

Веднъж инсталирана, програмата може да изисква от потребителя да се регистрира на техния сайт, така че, ако е необходимо, ще трябва да създадете акаунт, както ще ви бъде предложено.

Невъзможно е да обобщим функционирането на такава програма в няколко реда, затова ще се ограничим до преглед на основните характеристики, които могат да бъдат общи за различни софтуери.

Графичният софтуер, както вече казахме, ни позволява да създаваме или модифицираме изображения с растерна или векторна техника. След като идентифицираме техниката, която е подходяща за нас, всичко, което трябва да направим, е да отворим програмата и да започнем нов дизайн от празна страница или като започнем от модел, който обикновено предлага всеки софтуер.

Когато създавате изображение от нулата, можете да посочите настройките на страницата и управлението на цветовете или да ги оставите непроменени и да продължите проекта с настройките по подразбиране. Вместо това, за да промените съществуващо изображение, просто импортирайте същото от архива, в който е било запазено.

Чрез този софтуер също е възможно да се създават колажи с изображения, след което да се използват множество рисунки, които могат да се отварят в един прозорец. Първоначално чертежите изглеждат незакачени, но е възможно, ако желаете, да ги плъзнете вътре или извън главния прозорец на изображението, така че да ги насложите върху проекта, върху който работим.

Във всеки случай този софтуер е наистина интуитивен и с малко познания е възможно да създадете наистина уникални и сензационни изображения. Освен това, след като проектът бъде завършен, ще бъде възможно да го преоразмерим и запазим по начина, който ни се струва най-удобен.

Предимствата на използването на графични програми

Използването на графичен софтуер може да донесе значителни предимства, както в професионалната, така и в любителската сфера. Всъщност една проста снимка на панорама, чрез операции за редактиране на снимки, може да направи възможно изображението да стане живо, осветено, сензационно, способно да пресъздаде истинската атмосфера, възприемана на мястото, където е направено.

Освен това, особено когато изображенията се използват постоянно, програма за редактиране на снимки като Photoshop изглежда необходима за завършване на проект с отлични нива на качество и бързо. Няма ограничения за модификацията на изображенията, всъщност, освен че можем да елиминираме или намалим даден дефект толкова често, колкото пожелаем, можем също така да променим размера на същите, за да улесним телематичното им предаване.

Една добра програма обаче ви позволява да изрежете изображение, да приложите филтри върху него, за да го направите по-рязко; поставяне на две или повече изображения едно до друго за създаване на композиция, промяна на яркостта на цветовете и контраста, конвертиране на снимка в различен формат и много други действия, които само с постоянно използване на графичния софтуер могат да станат изключително полезни .

В обобщение, използването на графичен софтуер ще ви позволи да създавате специфични фотографски ретуши и векторни графики.

Как да изберем графични програми: характеристики и функции?

Изборът коя графична програма да инсталирате на вашето устройство винаги зависи от начина, по който трябва да я използваме. Изглежда очевидно да го кажем, но ако сме начинаещи в тази област, тогава няма да е необходимо да закупуваме лиценз за професионален софтуер, така че ще е необходимо да започнем от по-проста програма и в съответствие с нашите технически умения.

Докато, ако имаме добра фотографска култура, можем да помислим за избор на програма с по-голяма функционалност.

През 2021 г. лидерите на този тип графичен софтуер остават тези на пакета Adobe. Adobe Creative Cloud е колекция от програми и услуги за фотография, техническо чертане, редактиране на видео и създаване на графично съдържание за интернет. И тази година той заема първо място в класирането, тъй като се оказа един от най-пълните пакети, предназначени и за професионални потребители, както и най-лесният за използване. Трябва да се отбележи, че графичните програми са силно оптимизирани и следователно не изискват огромни хардуерни ресурси, за да работят гладко на вашия компютър.

Като алтернатива на програмите от пакета на Adobe, на пазара има друг софтуер, предназначен за графики, включително CorelDraw Graphic Suite, с Corel Photo Paint за цифрова графика и CorelDraw за векторна графика.

Средни разходи за графични програми и лимити

Цената на даден продукт винаги варира в зависимост от функциите, с които е оборудван и това важи и за графичните програми. Можете да закупите платен софтуер от 25 евро на месец (от пакета на Adobe), до 700 евро на година за пълни професионални пакети (CorelDraw). Производителите предлагат на своите клиенти безплатни пробни версии, които могат да се използват за ограничено време, след което потребителят ще бъде попитан дали иска да поднови абонамента – срещу заплащане. В случай, че не искате да продължите със закупуването на пълния лиценз, програмата вече не може да се използва в пълната версия.

Във всеки случай в мрежата е възможно да изтеглите безплатен софтуер, който ви позволява да правите ограничени промени в изображенията, които възнамеряваме да обработваме. Един от тях например е Canva, идеален за начинаещи, но също и за професионалисти, търсещи лесен за използване софтуер, с богат избор от напълно адаптивни шаблони и разнообразни фоторедактори. Canva предлага редица безплатни съдържание и шаблони, но за да получите най-добри резултати, ще трябва да надстроите до професионално ниво, в този случай срещу заплащане.

В категорията на безплатния софтуер от най-високо ниво са включени също Pixlr, прост и интуитивен редактор на снимки и изображения, който не пренебрегва високото качество на своите крайни резултати и Vectr, идеален за прост подход към векторната графика; докато Crello е специфичен за анимации и графики за социални медии и мрежата.

Най-добрите графични програми: коя да изберете?

програми за графичен дизайн

Photoshop

Професионален графичен софтуер, наличен за операционни системи Windows и MacOS, силно препоръчителен за редактиране и ретуширане на изображения или създаване на фантастични илюстрации. В допълнение, няколко курса са достъпни онлайн, които ви позволяват да научите как да използвате програмата за много кратко време. Подходящ е за професионални фотографи, дизайнери и редактори на уебсайтове.

Adobe Illustrator

Друг софтуер, принадлежащ към пакета на Adobe, силно препоръчителен за създаване на професионални икони, лога и илюстрации от всякакъв вид. Той разполага с интерфейс, съвместим с устройства с Windows и MacOS, а има и функционалност за създаване на векторни изображения на професионално ниво. Подходящо е за художници с голям опит и професионални илюстратори.

Adobe InDesign

Идеален за тези, които търсят инструмент, който позволява създаването на интерактивни документи, тоест с аудио, видео и анимации. Използва се главно в рекламата, тъй като ви позволява да оформяте текстове за дигитални и хартиени публикации.

Corel Photo Paint

Широко използван софтуер за редактиране на снимки и подобряване на изображения, предлагащ разнообразие от ефекти, които ви позволяват да комбинирате прецизно елементи, заснети от други файлове с изображения. Интерфейсът на тази програма е прост и интуитивен, поради което е подходящ и за тези, които искат да се доближат до света на графиката на не много висока цена.

Corel Draw

В момента е наличен само за операционни системи Windows. Този софтуер е един от първите пуснати на пазара, но въпреки това винаги е бил в крак с най-ярките си конкуренти. CorelDraw е подходящ за редактиране на изображения и работа с векторни файлове. Освен това ви позволява да качвате завършени проекти директно в платформата WordPress. Това е графичен софтуер, който намери успех в модната индустрия, но се използва и от професионални илюстратори и средни предприятия.

Независимо, на коя от всички програми ще се спрете ви съветваме да изберете професионалисти, които да се занимават с вашето онлайн пространство. Специалистите ни ви очакват в СЕОМАКС. Сами ще се убедите в качеството им на работа!

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription