Какво представляват инфографиките и защо са полезни за вашия сайт? – Design Expert

Какво представляват инфографиките и защо са полезни за вашия сайт?

Какво представляват инфографиките и защо са полезни за вашия сайт?

Инфографиките са визуално представяне на данни, информация и знания, което позволява лесно разбиране на сложни теми. Те могат да се използват за предаване на послание, разказване на история или обяснение на концепция по визуално привлекателен начин. Инфографиките стават все по-популярни за уеб съдържание и за това има основателна причина: те могат да помогнат да се направи един уебсайт по-интересен и информативен, като същевременно привличат посетители и ги насърчават да останат на страницата. 

И така, какво представляват инфографиките?

Думата произлиза от сливането на словосъчетанието “информационна графика”. С други думи, това е начин да представите комплексни данни визуално. Така имате възможност да обясните сложни теми и концепции по достъпен и интуитивен за читателите начин. Впрочем, целта на една инфографика може да бъде информирането, и забавляването на вашата аудиторията. Най-добрите примери съчетават и двете.

Инфографиките най-често съдържат комбинация от текст, (стилизирани) изображения и диаграми. Те могат да бъдат използвани по много различни начини. Изследванията показват, че около 90% от информацията, която запомняме се дължи на визуалните ни впечатления. Ето защо най-доброто приложение за този тип визуални материали е да ги използвате, за да предадете информация, която да привлече вниманието и да бъде запомнена от пръв поглед за възможно най-дълго време.

Видове инфографики

инфографики и защо са полезни за вашия сайт?

Има различни видове инфографики, според тяхната структура и типа информация, който представят. 5 от най-често използваните от тях са:

  1. Инфографика, илюстрираща процес. Това е инфографика, която представя стъпките на определен процес. Най-често те са представени последователно отгоре надолу или отляво надясно.
  2. Сравненителна. Тази разновидност цели да сравни по максимално обективен начин две различни възможности. В този случай най-често се използва двуколонно оформление.
  3. Статистическа. Този тип инфографика разказва история с помощта на масиви от данни. Най-често използва стандартни начини за визуализация на данните в математиката и статистиката, например кръгови и стълбовидни диаграми.
  4. Хронологична. Тя се използва, за да подчертае важни дати или да даде общ поглед над серия от събития, чието съотношение във времето е от значение.
  5. Информационната инфографика се използва, за да разясни определена тема или да информира хората относно нова за тях концепция.

От гледна точка на технологиите, чрез които са създадени и нивото им на интерактивност, инфографиките могат да бъдат

  1. Статични. Това са най-простите, но и най-често срещани видове и вероятно точно тях си представяте, когато чуете думата “инфографика”. Те се използват в блогове, статии, брошури и дори за плакати. Макар статичните инфографики да “не мърдат”, има много начини, по които те да станат ангажиращи вниманието и дори да създават усещане за визуална динамика – например с помощта на различни видове илюстрации, фотографии, цветови комбинации и стилизирани символи.
  2. Анимирани. Както предполага името им, този тип инфографики се движат. Те са особено подходящи за привличане на вниманието към най-важната информация, или за насочване на погледа в определена посока. Използват се най-често в социалните медии, но са също толкова подходящи, за да допълнят статии, тюториъли и др.
  3. Интерактивни. Този тип инфографики изискват някакъв вид действие или избор от страна на читателя. Те са особено подходящи за големи масиви от данни, където обикновената статична инфографика не би могла да разкаже историята достатъчно детайлно. Интерактивните инфографики позволяват на аудиторията или да изследва наличните данни самостоятелно, или да бъде преведена през предварително зададена “сюжетна линия”.

Защо е препоръчително да използвате инфографики в уебсайта си?

Краткият отговор на този въпрос е: “защото работят”! Те са ангажиращи и привличат окото. Лесно е човек да ги обхване с един поглед, а визуалната им насоченост предразполага аудиторията да запомни информацията, която представят. Ако са направени по подходящ начин, те могат да утвърдят присъствието на бранда ви онлайн.

Инфографиките могат да помогнат да се направи един уебсайт по-привлекателен и професионално изглеждащ. Те могат да се използват за разчупване на големи блокове текст, както и за добавяне на визуален елемент. Това не само ще направи уебсайта ви по-атрактивен, но и ще подобри цялостното преживяване на потребителите.

Инфографики могат да бъдат включени във всеки вид уебсайт. Те са особено ценни обаче, ако вашият бизнес е в бранш, който изисква определени познания. Чрез добавянето им в уебсайта си можете да предоставите на посетителите лесен начин да научат повече за вашата дейност или друга важна за бизнеса ви концепция. Това ще допринесе за повишаване на ангажираността със съдържанието ви, ще насърчи посетителите да останат по-дълго на уебсайта ви и ще подобри осведомеността на потенциалните или настоящите ви клиенти по важни за вас теми.

Не е учудващо, че инфографиките стават все по-популярен начин за споделяне на информация онлайн: те са съдържание, което потребителите харесват. Всяка инфографика, която създавате за вашия уебсайт може лесно да бъде споделена в различните социални мрежи, които поддържате, като по този начин ви дава свежо, интересно и качествено съдържание за няколко комуникационни канала. Ако вашата инфографика е проницателна и актуална, тя вероятно ще има голям успех в социалните медии и дори е възможно да бъде пресподелена от по-авторитетни електронни медии. Така една единствена качествена инфографика може да изиграе ключова роля за привличане на повече посетители към вашия уебсайт.

Как се прави инфографика?

Има много инструменти онлайн, които могат да ви помогнат сами да създадете визуалните си материали: от безплатни програми за анимация и графичен дизайн до готови шаблони. Поради факта, че инфографиките се използват, за да предадат сложни концепции, както и огромната творческа свобода, която се предполага при създаването им, често се оказва, че да се направи една инфографика изобщо не е лесна работа.

За да бъде инфографиката ви атрактивна и ефективно да предава необходимата информация, е необходимо не само дълбоко разбиране на материята, която трябва да бъде обяснена. Също толкова важен е опитът в създаването на този тип дизайн. Ето защо, ако не се справяте сами – не се отчайвайте, това е напълно нормално. Специалистите на DesignExpert винаги са насреща за помощ. Те могат да направят необходимите инфографики вместо вас – професионално, красиво и в кратки срокове.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription