Каква е разликата между уеб и графичен дизайн? – Design Expert

Каква е разликата между уеб и графичен дизайн?

Каква е разликата между уеб и графичен дизайн?

С интензивните промени на интернет и технологиите, дизайнът се превърна в една изключително популярна и търсена професионална сфера. Съвсем логично това доведе и до обособяването и  отделянето на различни направления в дизайна. Именно разликите между две от тях – уеб и графичен дизайн ще разгледаме в тази статия. 

Ако планирате да започнете кариерното си развитие в тази сфера или пък се чудите какъв специалист да потърсите за нуждите на вашия бизнес, то информацията, която обобщаваме в следващите редове, ще ви помогне лесно да направите разграничението между графичния дизайн и уеб дизайна.

Какво представлява графичният дизайн?  

графичен дизайн

Ако може да обобщим, графичният дизайн се фокусира главно върху създаване на графики, съчетавайки ги със снимки и типография, като крайната цел е да бъде представена определена идея. 

Назад във времето, работата на графичните дизайнери се е състояла предимно в създаването на лога, както и подготовката на разнообразни материали за печат – флаери, постери, списания, книги, опаковки на различни продукти и т.н. Разбира се, с навлизането на дигиталните технологии, графичните дизайнери започват да правят все повече крайни продукти за онлайн пространството – банери за реклами, сторита, оформление на електронни книги, инфографики, дизайни за имейл нюзлетъри и още много други различни формати. 

В тяхната експертиза се включва отличното познаване на фундаменталните правила на дизайна, включително теория на цветовете, типография, правилна подредба и т.н. Сред най-популярните софтуери, които графичните дизайнери използват се нареждат: Adobe Photoshop, Illustrator, and InDesign

Именно в сферата на графичния дизайн са и богата гама от услуги, които предлагаме в Design Expert. За повече информация, разгледайте нашето портфолио графичен дизайн.  

Какво представлява уеб дизайнът?

уеб дизайн

Уеб дизайнът е процесът на проектиране на визуалното представяне и усещането на уебсайт. Като уеб дизайнер вие ще се съсредоточите върху планирането на потребителското изживяване на уебсайта, неговата структура и оформление, организирането на съдържание и изображения по начин, който разказва история, и проектирането на крайния потребителски интерфейс.

Уеб дизайнерите също трябва да овладеят основите на дизайна, които графичните дизайнери трябва да знаят. Те трябва да разберат как да използват типография, цвят, йерархия и оформление, когато проектират потребителския интерфейс за уеб сайтове. 

Какви са разликите?

От описанието на двете дизайн направления, вероятно вече започвате да откроявате разликите. Въпреки това, нека навлезем в малко повече детайли, за да станат те още по-ясни.

Една от разликите, както вече споменахме, е че уеб и графичните дизайнери се нуждаят от различен набор от технически умения, за да извършват своите задължения. 

В много отношения графичният дизайн е постоянен. Когато проектирате корица на книга или билборд, след като бъде отпечатан, не можете да правите никакви промени. Уеб дизайнът обаче е динамична среда. Има силата и гъвкавостта да се променя и адаптира. На всеки няколко години една компания може да премине през цялостен редизайн на уеб сайта си.

Потребителят може да взаимодейства с дизайна на сайта. Щраквате върху бутон, навигирате през различни уеб страници, може дори да има движещи се графики и видеоклипове на уеб страница. Графичният дизайн е по-малко интерактивен. Можете да го гледате, да го докосвате, но той не се променя, когато взаимодействате с него.

Уеб дизайнерите се занимават с идеи и естетика, но също така и с оптимизация на сайта. Изображенията, анимационните графики, анимациите и другите графични елементи трябва да изглеждат добре и да са достатъчно малки, за да се зареждат бързо на всички устройства. Дългите времена на зареждане водят до лошо потребителско изживяване и високи нива на отпадане.

Това в общи линии са основните разлика между двете направления. Надяваме се, че тази статия ви е дала полезна информация и ви е помогнала да разграничите уеб и графичния дизайн!

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription