Как да изберем компютър или лаптоп за графичен дизайн? – Design Expert

Как да изберем компютър или лаптоп за графичен дизайн?

Как да изберем компютър

Работите в света на графиката и трябва да си купите професионален компютър или да смените стар, но нямате представа какви аспекти трябва да имате предвид? Накратко, искате ли да знаете как да изберете най-подходящия компютър за работата на графичен дизайнер?

Тази статия е написана точно, за да ви насочи да разберете какви са техническите и практическите аспекти, които трябва да имате предвид, за да закупите компютър, който наистина поддържа ежедневната ви работа по най-добрия начин.

Статията се актуализира постоянно

Четейки по-долу, няма да намерите прост списък с персонални компютри, с технически оценки и сравнения на цените или каквото и да било. На сайтове, които се занимават с тези неща в интернет и статии, така че можете да прочетете много от тях в мрежата. Допълнителното предимство се крие в предоставянето на помощ, която идва от пряк опит в тази работа. В статията ще разгледаме всички аспекти, които трябва да имате предвид, когато решите да закупите нов компютър за правене на графики.

Как да изберем компютър за рисуване на графики?

Тази статия искаме да бъде истинска помощ, за да ви даде цялата информация, от която се нуждаете, когато решите да закупите нов компютър. Компютърът всъщност е един от най-важните инструменти за дизайнера, вероятно сред обектите, които използвате в продължение на няколко часа по време на работното си ежедневие. За целта е необходимо да не подценявате значението му и да направите покупка, която да отговаря максимално на вашите реални нужди.

Когато избирате професионален компютър за графики, има наистина безкрайно много променливи, които трябва да вземете предвид и това разнообразие от избори, вместо да ви помогне, може да ви обърка. Ето защо работата, която свършихме, е именно да ги организираме в категории и да ви дадем предложения, които да ви ориентират в предлагането на пазара, което обаче, уверявам ви, е широко. Това означава, че каквато и да е вашата специализация, ежедневието ви, бюджетът ви, със сигурност ще намерите добър продукт за вашите нужди.

Искам да ви помогна да изберете най-добрия компютър за вашия бизнес с графичен дизайнер, този, който ви позволява да похарчите най-адекватната сума (нито да преувеличавате, нито да сте скъперник) и да имате правилната производителност за вашата работа.

За да направите това, достатъчно е да започнете от “прост” въпрос:

Какъв графичен дизайнер сте?

Светът на графиките е много разнообразен и когато става въпрос за технологии, винаги е по-добре да формулирате добре целите си, за да намерите правилния баланс между бюджет и производителност. Поради тази причина първото нещо, което трябва да разберете, е какъв вид графична работа ще правите на вашия нов компютър. Всеки тип графика се нуждае от различни ресурси и в крайна сметка може да закупите компютър с по-малко или повече изчислителна мощност, отколкото наистина се нуждаете.

За да ви насочим при избора ви, можем да разграничим 2 големи категории в света на графиката: тази на графичния дизайнер (която включва и тези, които се занимават с редактиране на снимки, тези, които правят илюстрации, тези, които се занимават с оформления и т.н.) и този на 3D и видео моделиращия редактор.

Забележка: това подразделение е само за удобство, то ни помага да идентифицираме различни нужди от ИТ инструменти:

 • по отношение на типа компютър (лаптопи, всичко в едно, фиксирани)
 • по отношение на мощността на хардуера.

Очевидно не е разделение на света на графиката, в който работят десетки професионални фигури и които често имат умения, които частично се припокриват. Но сега нека продължим и анализираме двете категории и техните нужди, когато става въпрос за избор на компютър.

Категория 1: графичен дизайнер/илюстратор

компютърен графичен дизайнер

графичен дизайнер компютър

Може би най-разпространената професионална фигура в света на графиката. Дизайнерът в най-традиционния смисъл на думата се занимава със:

 • създаване на лога, ребрандиране и макети
 • оформление на документи и брошури
 • създаване на илюстрации по поръчка
 • създаване на инфографика
 • създаване на оригинални шаблони за уебсайтове.

Накратко, говорим за графичния дизайнер, както го познава широката публика!

Ако това са вашите ежедневни дейности, тогава е много вероятно да използвате основно софтуер като този от пакета на Adobe, като Adobe Illustrator и Adobe Photoshop, съответно за векторна графика и цифрова графика.

За щастие, благодарение на отличната си оптимизация, тези програми, в сравнение със софтуера за моделиране или редактиране на видео, не се нуждаят от огромни хардуерни ресурси, за да работят добре. Това означава, че един графичен дизайнер обикновено се нуждае от по-малко производителен хардуер от другите две категории графични дизайнери, за които ще говорим след малко.

Напротив, той ще трябва да вземе предвид други елементи в избора си. Ще изброим някои от тях: съвместимостта на форматите, може би преносимостта на вашите устройства, скоростта на превключване от едно приложение към друго, качеството на цветопредаване и възможността за интегриране на компютъра с други устройства.

Като се има предвид всичко това, какъв компютър трябва да избере „класическият“ графичен дизайнер? Един дизайнер обикновено трябва да може да работи щадящо, където и да се намира, така че един хубав лаптоп с добри спецификации може да бъде идеалният избор. Едно добро решение е новият Dell XPS, наличен в много различни конфигурации. Или, ако се интересувате от 2-1, отличния Microsoft Surface Pro 7.

И така, какъв компютър трябва да избере „класическият“ графичен дизайнер?

Правилният компютър за тези, които се занимават с графичен дизайн: фиксиран или преносим? Това е първият въпрос, който трябва да си зададете, когато избирате компютър за правене на графики. Ще имате ли нужда от пренасяне, за да работите в движение или смятате да работите винаги от едно и също място? С други думи, лаптоп или настолен компютър?

Нека да видим какви са плюсовете и минусите:

 • PRO преносим
 • По-голяма мобилност

Ако имате добър бюджет, можете да получите същата производителност като настолен компютър, лаптопите, благодарение на батерията, могат да работят и в ситуации, в които не можете да се свържете към електрическата мрежа или да компенсирате прекъсването на тока.

Минуси на лаптопа

 • те са много по-скъпи

ако искате да работите на него, може да имате нужда от други устройства, по-специално монитор

 • PRO настолен компютър

по-евтино, със същата производителност

ви предлагат по-голяма възможност за персонализиране при избора на компоненти и производителност

 • Фиксиран компютър VS

ако няма ток не можете да работите

ако сте избрали високо ниво на персонализиране, е по-трудно да намерите помощ

Основни характеристики:

Независимо дали избирате настолен или лаптоп, има някои параметри, на които трябва да следите, когато избирате най-подходящия продукт за вас. Винаги четете всички технически спецификации много добре, защото тези характеристики са важни, за да можете да работите наистина добре.

RAM паметта на вашия компютър (настолен или лаптоп) е критичен компонент за качеството на вашата работа: тя трябва да бъде поне 16 GB. Въпреки това, ако имате нужда от по-конкретни съвети въз основа на софтуера, може да се консултирате с нашите специалисти и да не забравяте форумите.

Що се отнася до твърдия диск, препоръчвам ви да изберете SSD, където можете да инсталирате операционната система и графичния софтуер.

Във всеки случай ви препоръчвам да поставите външен твърд диск на вашия компютър, за да архивирате завършените задачи и да правите резервни копия на текущите задачи. Това е конфигурация, която ви позволява да поддържате компютъра винаги работещ, дори и с няколко софтуера, отворени заедно (Photoshop, Illustrator, различни прозорци на браузъра и т.н.). Освен това ще имате достатъчно изчислителна мощност, за да запазвате важни проекти и да експортирате бързо крайните файлове.

Що се отнася до графичната карта, можете да изберете карти като ATI Radeon или NVIDIA GeForce, с поне 1 или 2 GB специална RAM. В обобщение, когато избирате компютър за графика, ще трябва да обърнете внимание на:

 • Добър четириядрен i7 процесор
 • Разпределение на RAM от поне 16 GB
 • SSD диск
 • Видеокарта от начално ниво с поне 1 или 2 GB специална RAM.

Какъв е бюджетът за този тип компютър?

За лаптоп с Windows ще трябва да похарчите между 800 и 2000 евро в зависимост от хардуерните комбинации, които споменахме по-горе. Сред лаптопите наистина можете да намерите няколко с тези характеристики, в среден ценови клас.

Сред тях със сигурност се препоръчва:

 • Huawei MateBook X Pro 2020
 • Microsoft Surface Pro 7
 • Asus Vivobook S

Що се отнася до Apple, предлагаме да изберете Retina дисплей, който във вашия случай може да направи разликата в сравнение с класически компютър с Full HD монитор. Цената очевидно се покачва и за 13-инчов Macbook Pro ще трябва да похарчите над 1800 евро, докато за 16-инчов, много по-добър за работа, цената се повишава над 2300 евро. Но дали изборът на устройство на Apple оправдава този разход? 

Apple или Microsoft?

Apple винаги е предлагала операционна система, която със сигурност е проста и интуитивна и, като се започне от производителността, “по-лека”. Но Microsoft, благодарение на своя отличен Windows 10, определено успя да преодолее разликата. Да не говорим за гамата Surface, която решава всякакви проблеми с оптимизацията, които понякога възникват с операционната система Windows.

Като цяло можем да кажем, че от дълго време продуктите на Apple по някакъв начин са задължителен избор за тези, които се занимават с графика; към днешна дата това все още са много валидни продукти. С един недостатък: почти никога не е възможно да надстроите тези устройства. Ако остареят, те трябва да бъдат заменени. От друга страна, по отношение на продуктите с операционни системи на Microsoft вероятно ще са необходими малко повече усилия в началото, за да настроите всичко така, че да е идеално за графична работа.

Следователно, чрез внимателно избиране на компютъра и монитора, които да бъдат свързани, могат да се получат отлични резултати и с двете операционни системи. Независимо дали е Apple или Microsoft обаче, ако решите да си купите настолен компютър, ще спестите няколко евро. 

Ако все пак искате да се доверите на професионалисти, които да правят страхотни и качествени дизайни за вашия бизнес, не се колебайте да се консултирате със специалистите ни в Design Expert.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription