Дизайн на началната страница, който привлича потребители – Design Expert

Дизайн на началната страница, който привлича потребители

На английски началната страница на един сайт се нарича неин “дом” (home page). И това наименование всъщност е много подходящо. Истината е, че огромна част от посетителите на вашия сайт първо ще попаднат именно на началната страница. Ето защо, ако искате да ги задържите достатъчно дълго, за да им предадете своето най-важно послание, трябва да обмислите добре дизайна на своята начална страница. Добре проектираната начална страница може да завладее посетителите, да ги насърчи да продължат да проучват и в крайна сметка да ги превърне в лоялни клиенти. Днес ще ви предложим някои изпитани във времето стратегии, които ще ви помогнат да създадете начална страница, оставяща  трайно впечатление у посетителите.

1. Ясни и кратки послания “над сгъвката”

Първото нещо, което потребителите виждат, когато попаднат на началната ви страница, са текстовете и визиите “над сгъвката”. Терминът идва от медийната индустрия, и по-конкретно издаването на вестници, където ключовото пространство е горната половина на първа страница – над мястото, където вестникът се прегъва, за да бъде транспортиран или подреден прегледно на щанда. В контекста на уеб дизайна “над гънката” е пространството, което потребителите виждат при зареждане на страницата, без да се налага да скролват.

Именно тук трябва да поместите своето най-важно послание. Направете го кратко, ясно и целенасочено – независимо дали го предавате чрез текст, визия или комбинирано. Използвайте привличащи вниманието цветове, типография и думи, за да предадете основната си идея бързо и ефективно. Избягвайте да претрупвате тази област с твърде много текст, тъй като това може да откаже посетителите да разгледат повече от вашия уебсайт.

2. Завладяващи визии

Визиите играят решаваща роля за привличането и задържането за на потребителите за по-дълго време на началната ви страница. Включете висококачествени изображения, видеоклипове и графики, които съответстват на идентичността на вашата марка и предизвикват желаните емоции у целевата ви аудитория. Използвайте визуално привлекателни оформления и ясна йерархия, която води окото в желаната от вас посока. Не забравяйте да оптимизирате визиите и изображенията си за бързо зареждане, за да предотвратите всякакви забавяния, които могат да доведат до по-високо ниво на отпадане.

3. Интуитивна навигация

Началната страница, която привлича потребителите, трябва да има интуитивна навигация, чрез която посетителите лесно да могат да се ориентират и да открият онова, което търсят. Уверете се, че менюто ви е видимо, работи безупречно и е лесно за разбиране. Обмислете дали е подходящо да внедрите падащо меню или лента за търсене, за да подобрите допълнително потребителското изживяване. Включете видими бутони с призив към действие, които водят потребителите към важни страници, например специални предложения, услуги или информация за контакт.

4. Социално доказателство

Включването на т.нар. “социално доказателство” на началната страница може значително да повиши доверието на потребителите във вашия бранд. Става дума за това да извлечете препоръки и отзиви от доволни клиенти или потребители. Това ви позволява да демонстрирате своя опит и стойността, която предоставяте. Включването на сертификати или награди, които брандът ви е заслужил може да допринесе допълнително за изграждането на добрия имидж на вашия бранд. Така потенциалните клиенти ще бъдат значително по-склонни да се ангажират с вашата марка.

5. Отзивчивост при мобилни устройства

С нарастващата употреба на мобилни устройства е от съществено значение не само началната ви страница, но и целият ви сайт да отговаря на изискванията за мобилни устройства. Отзивчивият дизайн се адаптира към различните размери на екрана и осигурява безпроблемно потребителско изживяване на всички устройства – малки и големи. Тествайте началната си страница на различни устройства и размери на екрана, за да се уверите, че тя изглежда и функционира оптимално. Подходящата за мобилни устройства начална страница не само привлича потребителите, но и подобрява цялостното класиране на уебсайта ви в търсачките.

6. Последователно брандиране

Всеки добър графичен дизайнер ще ви каже, че поддържането на последователен брандинг е от решаващо значение за създаването на разпознаваемост на марката и изграждане на доверие. Използвайте цветовете, шрифтовете и логото на вашата марка във всички рекламни материали, включително началната ви страница, за да създадете съгласуван и визуално привлекателен дизайн.

Впрочем, последователният брандинг не касае единствено визуалния аспект на началната ви страница. Той включва също стила и тона на изразяване, които използвате в текстовете си (т.нар. “копи”). Силната бранд идентичност може да се превърне във важен нематериален актив за вашата компания.

7. Ясни призиви за действие

Макар малцина да си дават сметка за това, потребителите имат нужда да знаят какво трябва да бъде тяхното следващо действие. Улеснете ги, като включите убедителни призиви за действие – за предпочитане директно върху бутоните, които искате посетителите ви да натиснат.

Независимо дали става въпрос за регистрация за бюлетин, покупка или връзка с вас за повече информация, уверете се, че призивите ви и съответните бутони се открояват и ясно съобщават следващите стъпки. Използвайте думи, които подбуждат към активност (т.нар. “action words”) и стимулират потребителите да предприемат действия. Ако това е уместно, създайте чувство за неотложност – например с помощта на примамлива оферта, която е ограничена във времето. В заключение, проектирането на начална страница, която привлича потребителите, изисква внимателно обмисляне на всички нейни елементи. Една добра начална страница трябва да има всичко необходимо и нищо излишно. Като се съсредоточите върху ясни послания, завладяващи визии, интуитивна навигация, социални доказателства, мобилна адаптивност, последователно брандиране и ясни призиви за действие, можете да създадете страница, която насърчава потребителите да се ангажират с вашата марка. Не забравяйте редовно да анализирате поведението на посетителите и да правите корекции, базирани на данни. Така ще можете да подобрявате непрекъснато ефективността на своя уебсайт, превръщайки го в мощен инструмент за привличане на нови клиенти и продажби.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription