Безплатни програми за графичен дизайн – Design Expert

Безплатни програми за графичен дизайн

Безплатни програми за графичен дизайн

Когато се говори за графичен дизайн, вероятно първата асоциация на повечето хора е Photoshop. Да, това е най-популярната програма, която предоставя на потребителите си мощни функционалности. Те обаче идват на огромна цена, която не всеки може да си позволи. 

За щастие през 2022 има огромен избор от безплатни програми, които не просто предоставят алтернатива на Adobe Photoshop, а в определени проекти са дори по-удобни за ползване. Днес ще ви представим осем от най-популярните безплатни приложения за графичен дизайн.

Adobe Express

Платформи: Windows, Mac, Android, iOS

Каквото и да си говорим, Adobe е абсолютният лидер в графичния софтуер. Освен легендарния Photoshop, те разработват редица други програми, включително Xd, а преди около седмица съобщиха, че придобиват и Figma. 

Знаехте ли обаче, че Adobe са създали и софтуер за графичен дизайн, който може да се използва безплатно? Доскоро програмата беше известна под името Spark, но след ребрандинг кампания в края на 2021, вече се казва Adobe Express. Тя е идеален вариант за леки промени и елементарни корекции, които могат да се извършат дори в движение от телефона.

Безплатната версия предоставя основните функционалности, които са необходими за бързото и безпроблемно създаване на дизайн. Ако се нуждаете от визия, която не изисква нещо сложно – независимо дали е за афиш, публикация за социалните мрежи или пък някакъв друг вид визия за уеб или принт, Adobe Express ще свърши страхотна работа.

Едно от най-големите предимства е, че може да се използват шрифтовете на Adobe, което предоставя море от възможности за проектите, в които типографията “прави” дизайна. Възможно е изтегляне на дизайните в 3 популярни формата: png, pdf и jpg.

Безплатни програми за графични дизайни

Canva

Платформи: Windows, Mac, Android, iOS

Canva в днешно време е една от най-популярните програми за графичен дизайн и определено има защо. Освен мощната функционалност, която предоставя безплатната версия, платената версия всъщност има доста разумна цена, което я прави лесно достъпна за всички. Тя е много интуитивна за използване и има много безплатни темплейти, които могат да се ползват от потребителите. 

Нов проект се започва абсолютно безпроблемно, като има разнообразие от готови шаблони: като се започне от уеб проекти, през визии за социалните мрежи, до дизайн на афиши, химикалки и чаши.

Друг огромен бонус е огромната селекция от оригинални шрифтове, голяма част от които са кирилизирани. Проектите могат да се изтеглят във формати jpg, svg и pdf.

Krita

Платформи: Windows, Mac, Android, Linux

Krita е безплатен софтуер с отворен код, подходящ за професионални илюстратори, аниматори и концептуални артисти. Това, което отличава значително този софтуер от всички останали варианти е опцията да се симулират различни графични и живописни техники, включително акварел, въглен, пастел, тебешир и маслени бои.

Тъй като е ориентирана по-скоро към художници и илюстратори, Krita има страхотна селекция от четки. Улеснение за всички начинаещи е добре подредената и изчерпателна библиотека, включваща уроци и други обучителни материали.

Lunacy

Платформи: Windows, Mac, Linux, браузъри

Lunacy е програма, ориентирана към UX/UI дизайнерите. Не изисква огромни ресурси от хардуера, което винаги е предимство. Може да се използва както онлайн, така и офлайн. Lunacy предоставя впечатляващата възможност за колаборация на (максимум) 100 души в проект. (Дали е добра идея 100 души да работят по един и същи графичен дизайн оставяме да прецените сами, но опцията я има.)

Важно предимство на тази програма е, че има огромна библиотека с графики (включително снимки, илюстрации, иконки и други). Друга приятна изненада е фактът, че част от инструментите са задвижвани от изкуствен интелект (например инструментите за премахване на фон и мащабиране на изображения), което ги прави значително по-прецизни. Използва формат .sketch, който е съвместим с Figma и XD.

Gimp

Платформи: Windows, Mac, Linux

GIMP е още една програма за графичен дизайн с отворен код. В оупън сорс обществото тя е точно толкова известна, колкото Photoshop, а някои от най-разпалените ѝ поддръжници твърдят, че е дори по-добра от нея. Опциите са многобройни, но много добре скрити. Това означава, че макар потенциално да можете да направите почти всичко на GIMP, най-вероятно ще се наложи да вложите сериозно количество време в гледане на обучителни видеа – поне докато свикнете кое къде се намира. Програмата със сигурност има огромни бонуси, но интуитивността за съжаление не е един от тях!

Vectr graphics

Платформи: браузър, Windows, Linux, iOS

Много лесен за употреба инструмент, който има всичко необходимо за начинаещите, както и немалко опции за напреднали. Софтуерът е толкова интуитивен, че практически веднага може да започнете да го използвате, без особени затруднения. 

Vectr може да се използва за създаване на логотипи, мокъпи на уеб сайтове, брошури и други 2D графични материали. Създаването на векторни дизайни е особено важно, ако се налага те да бъдат мащабирани в различни размери – от визитна картичка до билборд. Недостатък на програмата е, че има реклами, което понякога може значително да забави работата ѝ.

Inkscape

Платформи: Windows, Mac, Linux

Inkscape е софтуер за създаване и манипулиране на векторни изображения. Тя е програма с отворен код, което значи че освен безплатна е и свободна (може да бъде разработвана от всеки желаещ и можещ програмист). Съдържа огромен набор от функционалности, което я прави подходяща както за начинаещи, така и за напреднали дизайнери. 

Програмата е известна с това, че е съвместима с огромно разнообразие от формати. Допълнително предимство е и активното общество – както от разработчици, така и от потребители. Един от малкото недостатъци на програмата е, че може да бъде доста бавна в големите проекти.

SVG Edit

Платформи: Windows, Mac,  браузъри

Това е страхотна опция, ако не искате да се занимавате с теглене, инсталации, настройки и други подобни главоболия. SVG Edit е инструмент, който може да се използва в браузъра – сайтът зарежда и той просто работи! Огромно предимство за хората с по-малко опит е, че има доста богата библиотека от готови форми, които могат да се използват наготово в проекта.

В днешно време има наистина страхотни безплатни програми за графичен дизайн. Те покриват широк спектър от умения и приложения. Въпреки това, създаването на дизайн на тях изисква придобиването на определен набор от знания и опит. Ако нямате времето или желанието да навлизате в дебрите на дизайна, но за сметка на това редовно се нуждаете от визуални материали за своя уеб сайт или друг личен проект – доверете се на професионалистите от Design Expert.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription