10 места за безплатни стокови изображения - Design Expert

10 места за безплатни стокови изображения

10 места за безплатни стокови изображения

Стоковите снимки са един от лесните (и бюджетни) начини да добавите красиво визуално съдържание към вашия графичен или уеб проект. Ето защо те са най-добрият приятел не само на дизайнерите, но и на всеки собственик на малък бизнес.

Вероятно вече сте чували за Shutterstock, Fotolia или GettyImages – лидерите в нишата. Съществуват обаче и много по-малки сайтове, в които можете да откриете красиви снимки за вашия проект, които могат да бъдат използвани напълно безплатно. Ето 10 от тях:

  • Pexels

Pexels е един от най-добрите сайтове за безплатни изображения. Той не само предлага безбрежна, добре организирана селекция, но фотографиите са изключително качествени и разнообразни по тематика. Позволява търсене по ключова дума, което дава доста точни резултати. 

Недостатъкът е, че безплатните лицензи изискват задължително споменаване на автора с активен линк към сайта, което в някои случаи би могло да създаде затруднения. Това е причината визуалното съдържание от този сайт да е подходящо по-скоро за блогове и статии, където лесно може да се включи линк, за да се изпълнят условията по лиценза за безплатно ползване. Сайтът предлага стандартно търсене, което работи и на български, макар да не е толкова точно, колкото търсенето на английски език.

  • Pixabay

Pixabay е вторият безспорен лидер сред сайтовете за безплатни визуални ресурси. Той също има богато разнообразие от снимки, които са по-скоро ориентирани към бизнеса. Огромното предимство на сайта е, че всички включени в него ресурси използват собствения лиценз на Pixabay, който позволява почти неограничена употреба, без да е необходимо споменаване на автора. 

  • Rawpixel

Rawpixel предлага над 1 милион безплатни визуални ресурси. Това включва снимки, мокъпи на различни продукти, векторни изображения и графични шаблони. Сайтът е организиран по теми, които помагат на потребителите по-лесно да открият необходимите материали. 

Недостатъкът е, че сайтът изисква регистрация. Безплатният план също така има известни ограничения: потребителите могат да изтеглят до 5 файла на ден от безплатната колекция. 

Това, което отличава Rawpixel е, че има богата колекция визуални ресурси от публичното пространство (и неограничен брой изтегляния за този тип файлове). Това включва както картини на известни художници (като Густав Климт и Алфонс Муха), чиито авторски права са изтекли, така и някои неочаквани находки – например снимки на украинския президент Володимир Зеленски, снимки от космоса, направени от телескопа Хъбъл и разнообразни изображения, създадени от държавни служители на САЩ.

  • 123RF

123RF е сайт на повече от 15 години. Не е учудващо, че в днешно време това е една от най-големите агенции за дигитални стокови изображения, предлагаща милиони ресурси. Голяма част от тях могат да бъдат използвани безплатно (със споменаване на автора), но за целта се изисква регистрация. 

Друга особеност на сайта, която трябва да имате предвид, е че селекцията от безплатни материали се променя. Ето защо е препоръчително да изтеглите веднага снимките, които харесвате, тъй като е възможно впоследствие те вече да не могат да бъдат изтеглени и използвани безплатно.

  • Freepik

Макар да има и много фотографии, сайтът Freepik се отличава с огромното разнообразие от дизайни, които предлага. Има както векторни, така и растерни изображения, а в допълнение и впечатляващо количество мокъпи, текстови ефекти и готови дизайни. Част от проектите могат да бъдат изтеглени като psd файлове, което позволява бързото им адаптиране за вашия проект.

  • Unsplash

Unsplash предлага страхотни снимки с висока резолюция и наистина професионално качество. Подобно на Pixabay, визуалните ресурси в Unsplash използват собствен лиценз, който позволява комерсиалната употреба на снимките, без да е необходимо да се упоменава техният автор. 

Макар да не се изисква регистрация, за да се изтеглят материали от сайта, потребителските профили предлагат някои улеснения – например възможността за абонамент към определени теми. Това е особено полезно за собствениците на малки бизнеси или за дизайнерите, които работят в определен бранш.

  • PikWizard

PikWizard е още един сайт със собствен лиценз, който позволява комерсиалната употреба на безплатните изображения, с известни ограничения: техните снимки не могат да бъдат използвани върху продукти, които ще се продават (например, не е разрешено отпечатването им върху тениски или чаши). За сметка на това, употребата в дигитална среда е неограничена. 

В сайта могат да се открият професионални стокови фотографии, свързани с разнообразие от популярни теми. Не се изисква регистрация, за да бъдат изтеглени. Търсачката е стандартна и ефективна, но сравнително семпла. Липсват филтри или друга възможност за по-лесно откриване на формати или съчетаване на цветове.

  • Stockvault

Stockvault е още един страхотен източник за безплатни визуални ресурси. Количеството материали на сайта не е толкова голямо, в сравнение с някои от другите варианти, но за сметка на това те са подбрани изключително грижливо. 

Тук, освен безплатни фотографии, можете да откриете също тапети, фонови изображения и дори текстури. Има добра търсачка, както и филтри по размер, популярност и вид лиценз за употреба.

  • Vecteezy

Vecteezy има наистина впечатляващи опции за търсене! Освен златния стандарт, търсене по ключова дума, резултатите могат да бъдат допълнително филтрирани по редица критерии. Разбира се, това включва търсенето по вид (например растерни изображения, векторни изображения, фотографии, png файлове), но също така по цвят, вид лиценз, размер и ориентация, стил и още редица критерии.

  • Wikimedia Commons

Ако трябва да бъдем прецизни, Wikimedia Commons не се вписва напълно в определението “сайт за стокови изображения”. Включихме го в този списък, защото ако търсите нещо много специфично (например снимки на говеда от породата Блонд д’Акитен), най-вероятно ще го откриете тук. 

Освен това по-голямата част от изображенията използват Creative Commons лицензи, които в някои случаи дори не изискват споменаване на автора. Недостатъкът е, че голяма част от снимките са направени от любители и не винаги предлагат професионалното качество на другите сайтове.

Това е само малка част от огромното изобилие безплатни визуални ресурси, които можете да откриете онлайн. Както вероятно сте забелязали обаче, всеки сайт има специфични изисквания относно случаите, в които можете да използвате предоставените материали. Ако се чувствате несигурни в това объркващо море от лицензи, изисквания и договори със ситен шрифт, доверете се на професионалистите от Design Expert. Те не просто ще осигурят снимки без юридически подводни камъни, а ще подберат кадрите, които наистина ще развълнуват вашата аудитория!

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription