Най-използваните графични файлови формати – Design Expert

Най-използваните графични файлови формати

Най-използваните графични файлови формати

Когато става въпрос за работа с изображения, има огромно количество различни файлови формати, които можете да използвате. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Когато избирате файлов формат, е важно да вземете предвид необходимото качество на изображението, размера на файла и съвместимостта с различни устройства. 

Да изберете неподходящ файлов формат в някои случаи е безобидно, но има потенциала да доведе до катастрофални последици. Ето защо е важно да сте наясно с основните характеристики на най-популярните файлови формати, за да можете да изберете възможно най-подходящия вариант за вашите визуални проекти.

Вектор или растер?

Първото съображение, което трябва да имате предвид, е дали ви е необходимо векторно, или растерно изображение. Но каква е разликата между двете?

Растерни изображения

Растерните изображения представляват мрежа от пиксели с различни цветове, които заедно формират цялостното изображение. Можете да видите това, като увеличите многократно едно растерно изображение на своя компютър, или като погледнете разпечатана картинка под силна лупа.

Този тип файлове могат да се използват за сложни изображения с цветови градиенти. Поради това именно растерните формати се използват за съхраняване на снимки в дигитална среда. Огромният недостатък на растерните изображения е, че те са зависими от резолюцията и ако се увеличат твърде много, се наблюдава значително влошаване на изображението.

Растерните изображения могат да имат различни нива на компресия, които се делят най-основно на “lossy” (компресия със загуби) и “lossless” (компресия без загуби). Компресията със загуби намалява размера на изображение, като премахва пиксели, за да създаде близко съответствие с оригинала, докато компресията без загуби използва точна репродукция на оригиналното изображение. Най-популярните растерни файлови формати включват JPEG, PSD, PNG и TIFF.

Векторни изображения

Векторните изображения, от друга страна, са математически изчисления, които се изобразяват под формата на геометрични графики, създадени изцяло на компютър. Тъй като формата им се определя от набор от математически параметри, те могат да бъдат мащабирани до безкрай без загуба на качеството. В резултат на това, те най-често се използват за лога, икони и шрифтове, които се очаква да бъдат използвани в много различни ситуации и размери. Примери за векторни файлови формати са AI, EPS и SVG.

Резолюция

Както вече уточнихме, когато става дума за растерни изображения, резолюцията играе ключова роля. Тук трябва да познавате две важни мерни единици. DPI е съкращение за “dots per inch” или „точки на инч“, а PPI (pixels per inch) се превежда като „пиксели на инч“. Те се използват за определяне на разделителната способност съответно на печатните и дигиталните изображения.

Когато определяте разделителната способност на вашите изображения, е важно да имате предвид някои стандарти. Ако работите с дигитално изображение, то трябва да използва 72dpi. Това е ниска резолюция, но изображенията с тази разделителна способност изглеждат добре на екран. Това обаче е твърде малко за печат. Ако подготвяте изображение за печат, то трябва да бъде не по-малко от 300 dpi.

Растерни формати за уеб

файлови формати

JPG/JPEG

JPEG (Joint Photographic Experts Group) е най-разпространеният файлов формат за снимки. Той е формат със загуби, което означава, че при компресирането на файла се губят някои от детайлите. Допълнителен недостатък е, че jpeg не поддържа прозрачност.

Предимството на формата е, че файловете са малки, което спестява място и ги прави идеални за използване в интернет. Освен това, има възможност за известен контрол върху компресията. Поради това, JPG/JPEG е най-разпространеният формат за растерни изображения в световен мащаб.

JPEG се използва за уеб изображения, изпращане по имейл, презентации на Powerpoint, както и за непрофесионален печат. Важно е да обърнем внимание на факта, че въпреки подобните имена, форматът JPEG 2000 е различен от JPEG и те не са взаимозаменяеми, както JPG и JPEG. 

PNG

PNG е формат без загуби, което означава, че при компресиране на файла не се губят никакви детайли. Затова PNG файловете са по-големи от JPG файловете, но могат да се използват за висококачествени графики. 

Любопитен факт е, че PNG е разработен, за да подобри и замени формата GIF. Новият формат така и не успява да измести по-стария, но придобива също толкова голяма популярност. Днес PNG е широко използван в уеб изображенията, тъй като има свойството да запазва прозрачността.

GIF

GIF е формат без загуби, както PNG, който се използва за уеб изображения – най-вече анимирани банери и миймове. Поради малкия си размер, този формат осигурява бързо зареждане. Освен огромното предимство, че поддържа анимации, GIF поддържа прозрачност.

Огромният недостатък на формата е, че той е ограничен до 256 цвята. Това го прави идеален за прости графики, но неподходящ за снимки. 

WEBP

Това е един от най-новите формати за уеб изображения. Макар той все още да не е толкова популярен, колкото другите, е важно да го споменем, тъй като той ще играе все по-важна роля в уеб дизайна. WebP дава възможност да се използват по-богати изображения, които са по-малки като размер и оказват сериозно влияние върху скоростта на зареждане на един уеб сайт.

WebP изображенията без загуба са с 26% по-малки в сравнение с PNG. WebP изображенията със загуба са 25-34% по-малки JPEG с еквивалентно качество. Lossless WebP поддържа прозрачност. За случаите, когато RGB компресията със загуби е приемлива, WebP със загуби също поддържа прозрачност, като обикновено предоставя 3 пъти по-малки размери на файлове в сравнение с PNG. Най-хубавото е, че форматът поддържа и анимирани изображения с по-малки размери, в сравнение с GIF.

Формати за висококачествен печат

TIFF

Името на този формат идва от съкращението на “Tagged Image File Format”. Той е растерен формат без загуби, който поддържа прозрачност. Поради високото качество на изображенията, той е широко използван в печатарската индустрия. Очакван недостатък са големите файлови изображения.

RAW

RAW е формат, който се използва за изображения, създадени от фотоапарати или скенери. Те не са обработени, което означава, че качеството е изключително високо. RAW изображенията са еквивалент на цифров негатив и трябва да бъдат обработени в редактор като Photoshop или Lightroom. 

Основният недостатък на този формат е, че размерите на файловете са огромни. Освен това, той често е несъвместим с програмите за редактиране на изображения, както и с много принтери. Ето защо се налага да бъде конвертиран.

Векторни формати

EPS

EPS е наследен векторен графичен стандарт, поддържан от повечето приложения за илюстрации. Може да съдържа векторни графики, растерни изображения или текст и се поддържа от повечето векторни програми, включително Adobe Illustrator и CorelDRAW. Използва се за илюстрации, логотипи и иконки.

Като всеки векторен формат, EPS изображенията могат да бъдат използвани с произволен размер, без загуба на качеството. В допълнение, те се поддържат от много различни програми и лесно могат да бъдат превърнати в растерни графики. Основният недостатък на формата е, че той е остарял и вече не се разработва. 

SVG

Това е XML-базиран векторен формат, който се използва за двуизмерни графики и уеб. SVG файловете са много удобно средство за импортиране на двуизмерни илюстрации в софтуер за моделиране на триизмерни изображения. 

SVG файловете са предпочитан формат за векторни графики в уеб дизайна, тъй като могат да бъдат интерактивни и да включват анимация. Те остават отчетливи при преоразмеряване и поради това позволяват оптимизиране размера на файла. Допълнителен бонус на този формат е, че може да се добави директно към HTML (без връзка към изображение) и да се стилизира със CSS. 

Основните недостатъци на SVG са, че не е подходящ за изображения с голяма дълбочина на цвета. Поради това, този формат не е подходящ за печат.

Собствени файлови формати на графичен софтуер

Става дума за т.нар. нейтив (native) файлови формати – тоест, форматите, които са разработени, за да могат да запазват работни файлове за определени софтуерни приложения. Те се използват, за да можете да продължите работа, или лесно да нанесете корекции върху изображение, което вече сте редактирали. Най-често обаче не могат да бъдат използвани самостоятелно за публикуване в интернет, или за печат.

PSD

PSD е форматът, който използва Adobe Photoshop за запазване на работните си файлове. Този тип файлове могат да съдържат слоеве, които правят редактирането на изображението много по-лесно. 

Photoshop e може би най-популярният софтуер за манипулиране на растерни изображения в света, макар че форматът поддържа и работа с вектори. Поради това днес много принтери позволяват печат на PSD файлове. Въпреки това, той със сигурност не е най-добрият формат, който да използвате за печат. Друг недостатък е, че размерът на PSD файловете може да достигне чудовищни размери при по-сложните изображения с много ефекти и слоеве.

AI

Това е форматът, който се използва за документи, създадени на Adobe Illustrator. Този софтуер се е превърнал в своеобразен стандарт, когато става дума за създаване на векторни изображения от нулата. Този формат е лесен за манипулация и е изключително надежден за различни типове уеб или принт проекти. Именно това го прави толкова популярен.

INDD

Това е файловият формат, използван от Adobe Indesign. Софтуерът се използва за дизайн на големи печатни издания – например вестници, списания, електронни книги и др. Файлове от Photoshop и Illustrator могат да бъдат използвани в InDesign, за да се създадат богати на съдържание дизайни със сложна типография, вградени графики, съдържание, информация за форматирането и други опции, свързани с графичното оформление.

Други

PDF

Форматът PDF (Portable Document Format) е разработен от компанията Adobe. Получавате ли вече усещане за дежавю? Когато става дума за графичен софтуер, компанията Adobe е безспорният лидер на пазара. За разлика от предишните формати на Adobe, които разгледахме, PDF цели да бъде универсален формат, който има способността да съхранява богата информация, която да може да бъде прегледана от всяко приложение, на всеки компютър, от всеки човек, където и да е. 

Ето защо, той може да съхранява, и вектори, и растери, и текст. Документът може да съхранява много страници, а също така и интерактивни елементи (например вътрешни или външни линкове). Например: вашето векторно лого може да бъде запазено в PDF формат и да го отваряте без помощта на специален софтуер за дизайн (разбира се, ако имате инсталиран софтуера за четене на PDF файлове – Adobe Acrobat Reader). В допълнение, на този тип файлове могат да се правят допълнителни редакции. 

Всичко това прави PDF файловете един от най-универсалните формати за споделяне на графични файлове. Допълнително предимство е, че  PDF форматът е съвместим с почти всички принтери на пазара.

Както всеки друг, този формат също има своите недостатъци. Един от тях е, че документите са трудни за редакция в Acrobat Reader. Освен това PDF файловете трудно могат да бъдат “вградени” в уеб страница.

Както споменахме в началото, графичните файлови формати са толкова много, че точна статистика за техния брой просто не съществува. Ето защо нашият списък е далеч от изчерпателен. Надяваме се обаче, че успяхме да нахвърлим своеобразен пътеводител в предимствата и недостатъците на най-популярните от тях. А ако нямате време да навлезете в дебрите на дизайна и сами да направите визуалните материали, които са ви необходими, възползвайте се от услугите на Design Expert.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription