Как да изберем подходящ графичен таблет? – Design Expert

Как да изберем подходящ графичен таблет?

Как да изберем подходящ графичен таблет

Графичният таблет е основен инструмент за всеки дигитален художник, дизайнер или илюстратор. Изборът му обаче може да бъде трудна задача. Съществува огромен набор от опции. И макар това като цяло да е страхотно за потребителите, със сигурност прави процеса по избиране значително по-трудоемък и объркващ.

Днес ще разгледаме различните характеристики и възможности на графичните таблети и ще ви дадем насоки как да изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания. Продължавайте да четете, за да научите повече за това как да направите правилния избор за вашите творчески начинания.

За какво ще го използвате?

Преди да започнете своето търсене и процеса по подбор, трябва да обмислите добре за какво смятате да използвате своя таблет. Например, ако рисувате или скицирате дигитални произведения на изкуството, тогава може да ви е необходим таблет с по-голяма площ за рисуване, разпознаване на наклона и висока чувствителност на натиск. Ако обичате да рисувате на открито, или пък пътувате често вероятно ще предпочетете по-компактен модел. Ако пък често ви се налага да сменяте опциите и техниките на рисуване, ще ви бъде удобен модел с повече бутони, които могат да се програмират от потребителя.

Видове таблети

В зависимост от това дали таблетът има дисплей и дали може да се използва самостоятелно, или е нужно да бъде свързан с компютър, таблетите могат да бъдат групирани в 3 основни групи.

Таблет с писалка

Първият вариант представлява повърхност без дисплей, върху която можете да рисувате със специална писалка (стилус). Ако никога не сте виждали такъв, представете си нещо като уголемена версия на тъч пада на някой лаптоп (разбира се, с доста по-голяма чувствителност и значително повече опции). Този тип таблети задължително трябва да бъдат свързани с компютър или лаптоп, за да могат да функционират.

Това е най-евтиният вариант на таблет за графичен дизайн или рисуване. Недостатъкът му е, че най-често големината на повърхността, върху която рисувате, е доста по-малка от екрана на лаптопа или компютъра ви. Това означава, че дължината на линията, която рисувате с ръка ще бъде по-различна от това, което окото ви ще вижда на монитора. Ето защо ще ви бъде необходимо известно време, за да придобиете навик за работа с него, но за повечето хора адаптацията е в рамките на няколко дни.

Таблет с дисплей

При този вариант таблетът отново задължително трябва да бъде свързан с компютър, но самият той разполага с дисплей. Това го прави по-удобен за начинаещи, тъй като адаптацията към медиума е доста лесна. Както можете да предположите обаче, дисплеят оскъпява продукта.

Преносими таблети за рисуване с вграден компютър

Моделите от тази група са напълно самостоятелни инструменти за рисуване. Те не се нуждаят от компютър и ви предоставят всичко необходимо, за да можете да творите. Със сигурност това звучи страхотно! Това удобство обаче ще ви струва няколко хиляди лева.

Характеристики, които трябва да имате предвид

подходящ графичен таблет

И така, след като вече сте наясно с трите вида таблети, нека разгледаме основните им характеристики.

Размер на активната част

Първото, което трябва да обмислите е от колко голямо устройство се нуждаете. Важен факт, с който трябва да сте наясно е, че не можете да рисувате по цялата повърхност на таблета. Тук идва втората важна характеристика – размера на активната част. При вариантите с дисплей, неговият размер е равен на този на активната част. Когато става дума за обикновени таблети с писалка, активната част обикновено е обозначена с 4 ъгълчета.

Тук отново по-голямо не означава задължително по-добро. Вярно е, че ако активната част е твърде малка, това вероятно ще натоварва китката ви твърде много – особено ако ви се налага да прекарвате дълги часове в работа. Прекомерно големият размер обаче също идва със своите недостатъци, първият от които е по-високата цена. Освен това, може да се окаже, че нямате достатъчно място на бюрото си, което ще направи работата ви най-малкото неудобна, а може би дори невъзможна.

Размер и тегло на устройството

Макар размерът на работната площ да е една от най-важните характеристики, общият размер на устройството и неговото тегло също не са за пренебрегване. Тук водеща роля при избора ви има въпросът какви са работните ви навици. Ако предпочитате да работите у дома и не пътувате често, таблет с по-голям размер и тегло няма да ви бъде неудобен, тъй като той ще стои най-често върху бюрото ви.

Ако обаче обожавате да рисувате на открито, да използвате споделени пространства за работа или пък да пътувате и да работите дистанционно, потърсете лек и компактен модел, който лесно ще можете да поберете в багажа си.

Разделителна способност

Четвъртият момент, който трябва да вземете предвид, е разделителната способност на графичния таблет. Мерната единица, която се използва за таблети е LPI – линии за инч. Това е така, тъй като повърхността на устройството има мрежа от “линии” – метални жички, които засичат позицията на стилуса. 

По-високата разделителна способност означава, че таблетът може да разпознава по-прецизни линии и щрихи. Всичко над 2000 LPI се счита за добра разделителна способност. Ако обаче бюджетът ви ограничава и се налага да направите определени компромиси, си задайте въпроса “Колко детайлна е работата ми?” Ако 

Стилус

Третият момент, който трябва да вземете предвид, е видът на стилуса или писалката, които ще използвате с графичния таблет. Някои бюджетни таблети идват в комплект с обикновен стилус, докато други предлагат по-усъвършенствани опции. Има три основни вида писалки: със сменяема батерия, презареждащи се и такива, които се захранват на принципа на електромагнитния резонанс. 

Първият вид са по правило по-обемни и тежки, тъй като им трябва повече място за батерията. Вторият вид са по-компактни и често по-удобни за хора с малки ръце. Недостатъкът им е, че ако батерията свърши, ще се наложи да почакате, докато се презареди, за да можете отново да рисувате. Третият вид използва електромагнитна честота, за да прехвърли необходимото за функционирането му електричество от таблета към стилуса по време на работа.

Чувствителност на натиск

Не всички таблети поддържат чувствителност на натиска. Ако правите основно уеб дизайн, вероятно няма да ви е необходима. Ако от друга страна работата ви налага употребата на различни видове техники за рисуване, със сигурност ще ви бъде необходим модел, който дава тази възможност.

Разпознаване на наклона

Тази опция ще ви бъде необходима най-вече, ако рисувате много. Тя позволява промяна на дебелината на линията, с която рисувате посредством промяна на наклона на стилуса. Подходяща е, ако смятате да използвате таблета за рисуване или дигитална калиграфия.

Скорост на проследяване

Тази характеристика се измерва в PPS (точки в секунда) и представлява бързината, с която таблетът проследява стилуса. Колкото по-висока е стойността, толкова по-малко е забавянето между момента, в който рисувате линията и момента, в който я виждате – на дисплея или екрана на компютъра си.

Операционна система и софтуерна съвместимост

Ако сте се спрели на таблет, който се използва заедно с компютър, задължително проверете дали моделът, който сте харесали е съвместим с вашата операционна система. Лидерите на пазара, Wacom, са съвместими с Windows, Mac, а също така и с най-разпространените дистрибуции на Linux. 

Проверете също дали програмата за графичен дизайн, която използвате, се поддържа от таблета. Почти всички марки и модели работят добре с лидерите в бранша, Photoshop, а също така и с open source софтуера GIMP. Ако обаче предпочитате да работите с някоя не толкова популярна програма, може да се окаже, че тя не е съвместима с избрания от вас таблет.

Бюджет

Слагаме тази точка накрая не, защото е най-маловажна, а напротив: защото независимо от това колко сте напреднали и какви са нуждите ви, винаги ще се наложи да се съобразявате със своя бюджет. Разбира се, всеки от нас иска най-доброто: най-високата разделителна способност, най-големия набор от опции – по възможност в таблет с вграден компютър. Но ако цената ви ограничава, ще се наложи да направите компромис с някои от характеристиките.

Да откриете подходящ графичен таблет може да се окаже трудна задача, но познавайки основните характеристики на този тип техника и начина, по който те се отнасят към работата ви, ще можете да изберете направите правилния избор. Отделете достатъчно време за проучване и обмислете добре всички аспекти на покупката си. Така ще откриете оптималния графичен таблет за вашите нужди.

Последни публикации:

Someone from New York се абонира за Plan Standard – monthly subscription